Elektrolyt onbalans in Acute gastro-enteritis

April 3

Elektrolyt onbalans in Acute gastro-enteritis

Acute gastro-enteritis, ook weten als de buikgriep, is een ontsteking van de darmen veroorzaakt door microben. De meest voorkomende oorzaken van gastro-enteritis zijn virussen en bacteriën. Symptomen omvatten koorts, koude rillingen, hoofdpijn, braken en diarree, die tot uitdroging en elektrolyt afwijkingen leiden kan. De belangrijkste elektrolyten beïnvloed door gastro-enteritis zijn natrium en kalium.

Oorzaken van gastro-enteritis

Virussen die veroorzaken van gastro-enteritis omvatten rotavirus, dat de belangrijkste oorzaak van diarree onder kinderen in de wereld, norovirus, die meestal van invloed op mensen in besloten ruimten is, zoals cruiseschepen, en het influenzavirus. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de symptomen van gastro-enteritis zijn E. coli, Salmonella en Shigella, die leiden voedselvergiftiging tot kan. Af en toe, veroorzaken parasieten gastro-enteritis, met name in mensen wier immuunsysteem niet naar behoren werken.

Symptomen van gastro-enteritis

Braken en diarree zijn de meest prominente tekenen van acute gastro-enteritis. Diarree is meestal waterig en vuile ruiken kan, en het bloedend, met name in bacteriële gastro-enteritis. Koorts, buikkrampen en slechte eetlust zijn ook prominente symptomen. Uitdroging en verminderde inname van vloeistoffen kunnen vervolgens leiden tot onevenwichtigheden van het elektrolyt. Tekenen van uitdroging zijn een droge lippen en mond, droge huid, lethargie en prikkelbaarheid. Zuigelingen en kinderen met uitdroging Toon geen tranen bij het huilen, en verminderde urineproductie. Als uitdroging ongecorrigeerd blijft, kunnen mensen worden lusteloos, onbewuste en, in ernstige gevallen, vallen in een staat van coma.

Natrium onbalans

Natrium is een van de meest belangrijke elektrolyten beïnvloed door uitdroging. Gastro-enteritis kan leiden tot hypernatremia of hoge natrium niveaus in de bloedstroom, wanneer het lichaam meer water dan elektrolyten verliest, concentreren de hoeveelheid natrium. Aan de andere kant, niveaus hyponatremia, of natriumarm, resultaten wanneer het lichaam verliest meer natrium dan water, met name in gevallen van ernstige braken en diarree. Tekenen van hyponatremia zijn hoofdpijn, verwarring en lethargie. Hoge natrium veroorzaakt dorst, verwarring en beslagleggingen.

Kalium onbalans

Kalium is meestal gevonden binnen de cellen van het lichaam, zodat kleine veranderingen in het niveau van de kalium in de bloedbaan een aanzienlijke invloed in een persoon met gastro-enteritis hebben kan. Hoog kalium kan leiden tot gevaarlijke ritmestoornissen, of abnormale hart ritmes. Het kan met name ventrikelfibrillatie, een aandoening waarbij het hart trilt in plaats van beats, daardoor verminderend haar vermogen om te leveren van bloed naar de hersenen en het lichaam veroorzaken. Lage kalium veroorzaakt meestal mildere symptomen, zoals spierkrampen, vermoeidheid en obstipatie.


gerelateerde artikelen