Wat maakt vingers paars?

June 11

Wat maakt vingers paars?

De heldere rode van zuurstofrijk bloed circuleert onder je huid maakt normaal gesproken een roze of roodachtige tint, vooral rond de vingertoppen. Bleke huid geeft bloedverlies, terwijl de blauwe of paarse huid kan voortkomen door gebrek aan zuurstof in het bloed. Paarse of blauwachtige-gekleurde vingers kunnen worden veroorzaakt door cyanose, Raynaud-fenomeen en bepaalde medische aandoeningen. Verkleurde extremiteiten mogelijk oorzaak voor bezorgdheid zijn; Neem contact op met uw arts als de symptomen aanhouden.

Zuurstofrijk bloed

Rood bloed is zuurstof. Het maakt zijn weg uit de longen--waar moleculen zuurstof aan een vervoeren stof genaamd hemoglobine--naar de verschillende weefsels en organen in het lichaam via de bloedvaten, slagaders genoemd. Zuurstofrijk bloed geeft de huid een roze tint. Aders zijn de wegen terug naar het hart en de longen; -zuurstofrijk bloed naar het hart en de longen door aderen reist. Dit bloed zuurstof ontbreekt, is donkerder en een blauwe of paarse tint aan de huid kan lenen.

Cyanose

Hoewel de donkerdere kleur van de zuurstofrijk bloed normaal, is terwijl het maakt zijn weg naar de longen voor meer zuurstof, kunnen merkbaar paarse of blauwe gebieden van de huid duiden op een aandoening genaamd cyanose. Ervaren paarse extremiteiten, zoals de vingers, staat bekend als acyanosis, terwijl de centrale cyanose verwijst naar de verkleuring van het hoofd, de mond, de lippen of de romp. Acyanosis mag normaal bij zuigelingen, maar bij volwassenen vaak duidt dit op een probleem met het hart, de longen en het bloed. Bloedstolsels in de bloedvaten, longziekten, hart-en vaatziekten of gebreken, blootstelling aan koude lucht of water en hoge hoogten kan alle invloed op de hoeveelheid zuurstof bloedcellen vervoeren.

Ziekte van Raynaud

Een andere voorwaarde die tot paarse vingers en tenen leiden kan is de ziekte van Raynaud. Dit syndroom vooral vrouwen treft en leidt tot gevoelloosheid en koude wanneer de temperatuur daalt, of de patiënt staat onder druk. Deze symptomen worden veroorzaakt door slechte circulatie; de slagaders die bloed naar de huid smalle, beperken de stroom van zuurstofrijk bloed voorzien. Vanaf 2011 zijn de redenen achter deze arteriële vernauwing onbekend. Een onderliggende aandoening, zoals reumatoïde artritis of hart-en vaatziekten, kan leiden tot Raynaud-fenomeen. Echter, dit verschijnsel kan optreden op zijn eigen, zonder een onderliggende ziekte.

Behandelingsopties

Cyanose en de ziekte van Raynaud worden gewoonlijk beheerd thuis, behalve in extreme omstandigheden. Beide voorwaarden kunnen worden geactiveerd door koud weer. Warm kleden, en bieden goede bescherming voor uw handen en voeten, ervoor te zorgen dat uw kleding of schoenen zijn niet afsnijden van verkeer. Als uw werkzaamheden zitten in een positie voor langere tijd of typen op een toetsenbord omvatten, neem regelmatig een pauze. Uw handen schudden en draai je armen, waardoor het bloed stroom naar uw vingers. Medicijnen zoals calcium kanaal blokkers en Vasodilatatoren kunnen door uw arts worden aanbevolen ter bestrijding van de ziekte van Raynaud. Hart-, Long- en bloedvat voorwaarden kunnen ook medicatie nodig en moeten worden aangepakt door een specialist.


gerelateerde artikelen