Ackee voedingswaarde-informatie

August 17

Ackee voedingswaarde-informatie

Ondanks het feit dat er giftige, is ackee het nationale fruit van Jamaica en de ster van de populaire thuis gekookte gerechten. Deze felle rode bes groeit aan een boom die haar oorsprong in West-Afrika heeft. Purdue University merkt op dat de vrucht in andere Caribische eilanden, zoals Haïti en de Bahama's groeit. Het groeit ook in Florida en Zuid-Amerika. Jamaica exporteert de vrucht naar het Verenigd Koninkrijk, hoofdzakelijk voor consumptie door expats in het buitenland wonen.

Identificatie

De wetenschappelijke naam van de ackee is Blighia sapida, en het is een lid van de Plantenfamilie van de sapindaceae. Aangezien de boom grote schaal reisde heeft, op sommige plaatsen heeft het een andere naam. Deze omvatten akee apple, plantaardige hersenen, aki en variaties in Frans en Spaans. De besjes of zaad jassen, hebben een iets nootachtige smaak.

Functies

De zaden van de boom vruchten zijn giftig en u kan niet de pappige aril binnen de ackee vrucht eten totdat het rijpt. Zodra het splitst natuurlijk open en de besjes zijn blootgesteld aan zonlicht, zijn niet langer de besjes giftig.

Voordelen

De Pan American Health Organization, PAHO, zegt dat de ackee een goede bron van Stearine is, linolzuur, en palmitinezuur zuren. Deze vetzuren op 55 procent van de totale vetzuren in de ackee en bieden een gemakkelijk beschikbare bron van vetzuren in het traditionele Jamaicaanse dieet. Het heeft geen verzadigd vet of cholesterol. Een portie 3.5 oz. ackee weegt 100 gram en heeft 151 calorieën, met 9,5 g koolhydraten en een gehalte aan proteïnen die van 2.9 g tot 8,9 g varieert, volgens de Universiteit van Florida. De belangrijkste vitamine in ackee is niacine, variërend van 1.1 g tot 3,9 mg. Ackee is 30 mg vitamine C en sporen van Folacine, riboflavine, thiamine. Het bevat 270 mg kalium, fosfor, 35 tot en met 83 mg calcium en tot 98 mg 5 mg ijzer. Het heeft 1 mg zink samen met 240 mg natrium.

Effecten

Het gif in de ackee zaden en onder-rijpe besjes veroorzaakt braken gevolgd door convulsies. De bijwerkingen kan resulteren in een coma en de dood. De PAHO stelt dat de aminozuren hypoglycin A en B de vrucht veroorzaken giftig. De inhoud van het hypoglycin vermindert na zonlicht de rijpe besjes bereikt.

Het eten

Purdue stelt dat mensen die ackee vaak eten parboil de besjes in melk of gezouten water, dan gebakken in boter hen. In Jamaica is ackee en gezouten kabeljauw een populaire ontbijt schotel. Ze ook toegevoegd aan stoofschotels en worden gegeten met groenteschotels. In sommige landen mensen curry ackee of eet het raw.


gerelateerde artikelen