Verschil tussen Acne & Rosacea

July 18

Verschil tussen Acne & Rosacea

Huid vlekken en verkleuring kunnen een terugkerend probleem gedurende het hele leven. Het kan moeilijk zijn om de oorzaak van deze huidaandoeningen zonder raadpleging van een arts, zoals velen van hen aan het ongetrainde oog lijken. Twee voorwaarden die gemakkelijk te verwarren door niet-professionals zijn acne en rosacea.

Acne

Volgens de American Academy of Dermatology, maar liefst 50 miljoen Amerikanen lijden aan acne, waardoor het de meest voorkomende huidaandoening. Acne wordt veroorzaakt wanneer de poriën worden geblokkeerd door talg, een olie uitgescheiden door de huid. Afhankelijk van de ernst van de blokkade en hoe diep het is in de porie, kunnen bacteriën koloniseren de porie en een ontsteking veroorzaken. Ernstige gevallen van acne kunnen leiden tot aanzienlijke huid, roodheid en zwelling.

Rosacea

Rosacea is een aandoening waarbij de bloedvaten in het gezicht. Blijvende roodheid in de wangen en de neus is een gemeenschappelijk symptoom van rosacea, en als de voorwaarde vordert, clusters van de bloedvaten en gezwollen rode bultjes het gezicht een kiezelstranden uiterlijk kunnen geven. In extreme gevallen, de neus en wangen kunnen gezwollen en misvormde en rosacea kan zelfs uitbreiden naar de ogen, waar het veroorzaken kan droogheid, irritatie en roodheid, wat leidt tot aanzienlijke schade indien niet onmiddellijk behandeld.

Verschillen

Hoewel acne en rosacea op het eerste gezicht lijken kunnen, hebben de twee voorwaarden enkele verschillen. Acne meestal alleen van invloed op tieners en jonge volwassenen, terwijl rosacea heeft de neiging om te verschijnen bij patiënten ouder dan 30. Acne kan zich manifesteren als donkere porie-verstoppingen genaamd mee-eters, evenals pus gevulde puistjes, whiteheads, genoemd terwijl rosacea meestal als oppervlakte roodheid of rode vlekken verschijnt. Daarnaast is de aanwezigheid van oogbeschadigingen en/of symptomen is een goede indicator van rosacea, zoals acne in het algemeen heeft geen invloed op de ogen.

Behandelingen

Zowel acne en rosacea patiënten kunnen profiteren van antibiotische therapie, ofwel door het gebruik van antibiotica actueel crèmes of via orale medicatie. Artsen voorschrijven ook actuele agenten zoals benzoylperoxide, retinoïden of andere behandelingen in een poging om te keren oppervlakte ontsteking. Extreme rosacea gevallen wellicht laserchirurgie, terwijl gevallen van ernstige acne van de corticosteroïden of hormonale behandelingen profiteren kunnen.

Huidverzorging

In het geval van rosacea of acne, kan huidverzorging helpen verlichten enkele van de ergste symptomen. Voor acne adviseert de American Academy of Dermatology wassen met milde zeep en warm water eenmaal of tweemaal per dag, en het vermijden van agressieve reinigingsmiddelen en teveel schrobben. De Academie adviseert ook rosacea patiënten te voorkomen van blootstelling aan de zon, zware cosmetica en een skin care product dat van het gebied uitdrogen kan, toenemende irritatie en ontsteking.


gerelateerde artikelen