Ziekten die griepachtige verschijnselen

May 2

"Griepachtige verschijnselen" is een algemene beschrijving van een aantal symptomen meestal waaronder koorts, rillingen, malaise, droge hoest, verlies van eetlust en pijn. Deze symptomen zijn aanwezig in vele ziekten zoals deze de symptomen die als de natuurlijke reactie van het lichaam zijn optreden op de bestrijding van een infectie. Omdat de griep en de symptomen ervan zo goed bekend zijn, deze groep van symptomen is vaak hoop gegooid in een symptoom bij het beschrijven van andere ziekten of voorwaarden. Enkele van de meest bekende ziekten die griepachtige verschijnselen vertonen omvatten meningitis, tuberculose, voedselvergiftiging, hepatitis, ziekte van Hodgkin en ziekte van Lyme.

Meningitis

Meningitis is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virale, bacteriële of schimmel infectie die door het bloed en in de hersenen reist. Griepachtige verschijnselen zijn meestal de eerste symptomen verschijnen maar deze ziekte, vooral bacteriële meningitis, kan ernstige schade aan de hersenen, verlamming of zelfs de dood als gevolg.

Tuberculose

Tuberculose, nog steeds een van's werelds dodelijkste ziekten volgens de Centers for Disease Control and Prevention, is een infectie veroorzaakt door de bacteriën van het Mycobacterium tuberculosis. De infectie meestal impliceert van de longen, maar kan ook invloed hebben op andere delen van het lichaam zoals de botten, huid, nieren, wervelkolom of hersenen. Een tuberculose-infectie kan vaststellen slapende in een persoon voor vele jaren, waardoor geen symptomen, maar een actieve infectie begint met griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, koorts, koude rillingen en verlies van eetlust.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging vloeit voort uit het eten van voedingsmiddelen die zijn besmet met bacteriën en hun gifstoffen, virussen of parasieten. Voedselvergiftiging is vaak symptomen lijken op de intestinale griep waaronder koorts, koude rillingen, diarree en braken die kunnen duren van een paar uren tot meerdere dagen.

Hepatitis A

Er zijn drie soorten hepatitis: hepatitis A, die de meest voorkomende vorm, hepatitis B en hepatitis C. Hepatitis A is wordt beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening maar eigenlijk wordt overgebracht van de ene persoon naar de andere via besmette ontlasting. Symptomen van hepatitis A, vergelijkbaar met milde griepachtige verschijnselen, meestal verschijnen 2 tot 6 weken na blootstelling aan het virus en kunnen duren voor maximaal 2 maanden, volgens de door de organisatie Avert verstrekte informatie.

Ziekte van Hodgkin

Ziekte van Hodgkin is een vorm van lymfoom, oftewel een kanker van de lymfeklieren. Ziekte van Hodgkin begint in de lymfeklieren, meestal in het bovenste gedeelte van het lichaam zoals de borst, nek of onder de armen, en zorgt ervoor dat de lymfeklieren opzwellen. Omdat de lymfklieren zwellen ook in reactie op een infectie in het lichaam triggering griep-achtige symptomen, zijn deze symptomen het eerste teken van ziekte van Hodgkin.

Ziekte van Lyme

De meest voorkomende arthropod-borne ziekte volgens de Amerikaanse Stichting van de ziekte van Lyme, ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een infectie met de bacterie Borrelia burgdorferi die wordt doorgegeven aan de mensen door herten teken. Ziekte van Lyme is een ontstekingsziekte, dat is waarom de eerste symptomen zijn vergelijkbaar met de symptomen van de griep die kunnen invloed hebben op de gewrichten, zenuwstelsel en andere organen.


gerelateerde artikelen