Kan een vitamine B12-deficiëntie veroorzaken artritis symptomen?

July 28

Kan een vitamine B12-deficiëntie veroorzaken artritis symptomen?

Artritis is een ontsteking van de gewrichten, waardoor pijn, zwelling, stijfheid en beperkte beweging, volgens PubMedHealth. Artritis wordt veroorzaakt door het verlies van kraakbeen dat normaal de gewrichten beschermt. Soorten artritis zijn artrose, reumatoïde artritis, juveniele artritis en infectieuze artritis. Bloedarmoede is een veelvoorkomend probleem bij patiënten met reumatoïde artritis, volgens de nationale Raad van de bloedarmoede optreden. Vitamine B12-tekort veroorzaakt geen artritis maar kan verergeren bloedarmoede bij patiënten met reumatoïde artritis of RA.

Vitamine B12 en artritis

Bloedarmoede is een veelvoorkomend probleem bij patiënten met RA, volgens de nationale Raad van de bloedarmoede optreden. RA-patiënten kunnen bloedarmoede optreden vanwege gastro-intestinale bloedingen veroorzaakt door het chronisch gebruik van steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. NSAID's worden gebruikt voor de behandeling van chronische pijn bij patiënten met RA. B12 voorkomt bloedarmoede bij RA patiënten door het beenmerg produceren gezonde rode bloedcellen te helpen.

Symptomen van B12-deficiëntie

Patiënten met een B12-deficiëntie symptomen zoals zwakte, vermoeidheid, bleke huid, kou in handen en voeten, mond pijn, pijnlijke tong, shortness van adem, snelle hartslag, abnormaal hartritme, constipatie, verlies van eetlust, gewichtsverlies, gevoelloosheid en tintelingen van ledematen, verwarring, depressie, slecht geheugen en problemen evenwicht, volgens het kantoor van Dietary Supplements. Onbehandelde B12-tekort kan leiden tot permanente zenuwbeschadiging, psychose, ernstige dementie en problemen lopen.

Vitamine B12 administratie

De nationale bloedarmoede die actie Raad beveelt patiënten met RA nemen vitamine B12 supplementen om te voorkomen dat bloedarmoede. B12 supplementen zijn beschikbaar in de vorm van tabletten, capsules en injecties. B12-injecties worden toegediend als intramusculaire schoten in diepe spierweefsels. Orale tabletten en capsules worden genomen met maaltijden. B12-injecties zijn geschikt voor patiënten met ernstige B12-deficiëntie en aandoeningen van de maag, waardoor volledige absorptie van de vitamine kunnen.

Symptomen en behandeling van artritis

Patiënten met artritis symptomen zoals gewrichtspijn en zwelling, roodheid van de huid rond het gewricht, verminderd vermogen om te bewegen van het gewricht, gezamenlijke stijfheid en warmte rond het gewricht, volgens PubMedHealth. Reumatoïde artritis en artrose hebben geen remedie. Behandeling is ontworpen om de pijn te verminderen en voorkomen van invaliditeit. Artsen kunnen het voorschrijven van pijnstillers zoals paracetamol, aspirine, ibuprofen en noproxen. Corticostreoids worden ook gebruikt om gezamenlijke ontsteking te verminderen en zwelling.


gerelateerde artikelen