Vroege stadia van kanker van het strottenhoofd

March 2

Vroege stadia van kanker van het strottenhoofd

Het strottenhoofd, beter bekend als de larynx, zit aan de voorkant van de hals. Het bestaat uit een ingewikkeld systeem van spieren, kraakbeen en weefsels. Het strottenhoofd is belangrijk voor de productie van de stem, de ademhaling en slikken. Het heeft drie niveaus: glottale, supraglottal en subglottal. Kanker van het strottenhoofd, vaak aangeduid als keelkanker, kan gebeuren op elk van deze niveaus en zal verschillende symptomen hebben in de vroege stadia, afhankelijk van waar het zich voordoet.

Glottale niveau

In de vroege stadia van kanker op de glottale niveau beleeft een persoon vaak stem wijzigingen. Dit is omdat de vocal folds, de bands van weefsel dat trillen om te produceren van stem, te op dit niveau van het strottenhoofd vinden zijn. Volgens onderzoek gepubliceerd in "Hoofd & nek" in April 2005, 96 procent van de patiƫnten met kanker op dit niveau van het strottenhoofd gemeld dat hun eerste symptoom een hese stem was, of andere stem bijvoorbeeld verlies van de stem verandert. Een andere minder voorkomende symptoom was moeite met ademhalen. Dit onderzoek bleek dat artsen vaak kanker op de glottale niveau eerder dan kanker in andere delen van het strottenhoofd diagnosticeren. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de veranderingen van de stem die niet weggaan.

Supraglottal niveau

De vroege fase van de kanker op het supraglottal niveau van het strottenhoofd gaat vaak niet gediagnosticeerd. Volgens het artikel "Hoofd & nek" verschijnen symptomen vaak alleen als de kanker in een vergevorderd stadium is. Dit komt omdat de structuren die kanker op dit niveau treft niet voor de hand liggende symptomen, zoals de veranderingen van de stem gezien wanneer kanker de vocal folds binnenvalt produceren.

Een gemeenschappelijke structuur getroffen op dit niveau is het strotklepje, oftewel een kraakbeen klep waarmee wordt gesloten over de de luchtpijp om te voorkomen dat voedsel en vloeistof gegevens in te voeren. Als kanker uitgebreid genoeg wordt om te voorkomen dat dit gebeurt normaal gesproken, optreedt moeite met slikken. Andere symptomen die kunnen verschijnen zijn zere keel, stem veranderingen en oorpijn.

Subglottal niveau

Als het niveau van de supraglottal gaat de vroege fase van de kanker op het subglottal niveau van het strottenhoofd vaak niet gediagnosticeerd. Tumoren in de regio subglottische wellicht vrij groot worden voordat zij symptomen produceren. Volgens een artikel in de "Europese archieven van Oto-Rhino-Laryngology" van 2000 zijn de primaire symptomen van deze vorm van kanker moeite met ademhalen en stridor, die is luidruchtig ademhaling. Deze symptomen treden op wanneer de tumor wordt groot genoeg om zich te mengen met de luchtstroom in en uit de longen.


gerelateerde artikelen