Vijf stadia van puberteit

March 22

Vijf stadia van puberteit

Overzicht

Puberteit--de biologische overgang naar volwassen reproductieve uiterlijk en de functie--vindt plaats via een gedefinieerd proces van stappen. Artsen meten de fase van de puberteit met behulp van een standaard genaamd de leerlooier stadia. Er zijn bepaalde hormonale en fysieke kenmerken veranderingen die zich voordoen, variërend van de periode vóór de puberteit naar biologische volwassenheid in elke fase.

Fase 1

In Tanner fase 1 is de kind vooraf pubertijd. De niveaus van reproductieve hormonen zijn laag, en er zijn geen tekenen van ontwikkeling van de secundaire geslachtskenmerken, zoals borsten voor meisjes, de groei van de penis voor jongens, en het uiterlijk van schaamhaar voor beide. Kinderen naar verwachting groeien ongeveer 5cm tot 6cm in hoogte per jaar, lager zijn dan het voor de typische in latere stadia van puberteit spurts van groei.

Fase 2

Tanner fase 2 is de eerste fase van de werkelijke puberteit. In dit stadium heeft de hormonale as genoeg om te beginnen veroorzaakt zichtbare tekenen van puberteit gerijpt. In meisjes ontwikkelen de toppen van de borst. Jongens, het scrotum--de sac die in het bezit van de teelballen-- en teelballen groeien en het scrotum ziet er misschien rode en minder vloeiend. U kunt verwachten een verhoogd tarief van groei in meisjes van 7cm tot 8 cm per jaar, terwijl jongens blijven vooraf pubertijd debiet van 5 cm tot 6 cm per jaar groeien. Schaars en relatief licht en rechte pubic haren verschijnen in jongens en meisjes.

Fase 3

Meisjes borsten blijven groeien tijdens dit stadium, maar de tepelhof is nog steeds gelijk met de borst. Voor jongens, de penis begint te groeien langer, en de testikels blijven groeien. Jongens kunnen verwachten om te groeien ongeveer 7cm tot 8cm per jaar groter, en meisjes bereiken hun piek groeitempo op jaarbasis van ongeveer 8cm per jaar. Voor beide geslachten, schaamhaar donkerder en Grover en curlier groeit.

Fase 4

Fase 4 is de laatste fase van de pubertijd wijzigingen. In meisjes vormt de tepelhof van de borst nu een afzonderlijke heuvel boven de borst zelf. Jongens penissen groeien dikker, en de testes en scrotum zijn groter in Tanner fase 3. De huid van het scrotum is ook donkerder. Jongens bereiken hun piek groei in hoogte van ongeveer 10cm per jaar; meisjes groei vertraagt al tot ongeveer 7cm per jaar. Het schaamhaar eruit ziet als volwassen schaamhaar maar heeft geen betrekking op zo veel gebied.

Fase 5

Tanner fase 5, puberteit is echt voorbij en het voormalige kind is nu een biologische volwassene. Borsten en penissen kijken volledig volwassen, evenals schaamhaar. Jongens bereiken hun maximale hoogte wanneer ze ongeveer 17 en meisjes stoppen met groeien taller rond 16.


gerelateerde artikelen