Bijwerkingen van dikke darm kankerchemotherapie

November 10

Darmkanker is een kwaadaardige gezwellen die in het colon, of dikke darm vormen, volgens de American Cancer Society. Dikke darm en rectale kanker zijn vaak gegroepeerd als darmkanker, en beide kanker kan worden aangeduid met deze term. Behandeling voor darmkanker van de dikke bevat vaak chemotherapie, die het gebruik van drugs om kankercellen te doden. Verschillende drugs hebben verschillende bijwerkingen, en de bijwerkingen kan afhangen van de drug, de dosering en de regime gebruikt. Niet iedereen zal elke kant effect hebben. Veel bijwerkingen zijn beheersbaar, vooral met de hulp van uw gezondheidszorg team.

5-fluorouracil (5-FU)

5-FU wordt gebruikt in vele regimes voor de behandeling van darmkanker, hetzij alleen of samen met andere chemotherapie drugs. Bijwerkingen van deze drug chemotherapie zijn misselijkheid, mond zweren, verlies van eetlust, lage witte en rode bloedcellen telt (die kunnen leiden tot bloedarmoede en verhoogd risico op infectie) en gevoeligheid voor zonlicht. Hand-voet-syndroom kan zich ook voordoen. Deze verdeling wordt gekenmerkt door pijn en roodheid in de voeten en handen, samen met blaarvorming en peeling huid.

Capecitabine (Xeloda)

Capecitabine is een pillenvorm van chemotherapie die 5-FU verandert wanneer het wordt om de tumor, volgens de American Cancer Society. Bijwerkingen kunnen zijn diarree, lage rode bloedcellen (die kan leiden tot bloedarmoede), vermoeidheid, hand-voet-syndroom, misselijkheid, braken en verhoogde leverenzymen.

Irinotecan (Camptosar)

Irinotecan wordt meestal gecombineerd met 5-FU en leucovorin, bekend als de FOLFIRI chemotherapie regime, volgens de American Cancer Society. Dit wordt meestal gebruikt in geavanceerde colorectaal carcinoom. Soms hebben mensen een gen variant die met hun vermogen interfereert te breken irinotecan, zodat niveaus van de medicatie hoog in het lichaam blijven en ernstige bijwerkingen veroorzaken. Meten van de hoeveelheid bilirubine in het bloed kan aangeven of u de variatie van dit gen hebben. Vaak voorkomende bijwerkingen van irinotecan bevatten ernstige diarree, misselijkheid, braken en lage witte en rode bloedcellen telt (eventueel leidend tot bloedarmoede en hoger risico van infectie).

Oxaliplatin (Eloxatin)

Deze chemotherapie drug wordt in het algemeen gecombineerd met 5-FU en leucovorin in het regime FOLFOX genoemd, of capecitabine in het CapeOX-regime, volgens de American Cancer Society. Perifere neuropathie is een veelvoorkomende bijwerking van deze drug, waarbij gevoelloosheid, tintelingen en verkramping van de handen en voeten. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, mond zweren, verlies van eetlust, obstipatie, hoofdpijn, en lage witte en rode bloedcellen telt.


gerelateerde artikelen