Wat zijn de voordelen van ijzer in de voeding?

October 26

Wat zijn de voordelen van ijzer in de voeding?

Ijzer is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van het menselijk lichaam. Volgens de Universiteit van Maryland Medical Center, ijzer is voornamelijk aanwezig in rode bloedcellen en is cruciaal voor het leveren van zuurstof naar elke andere cel in het lichaam. Ijzer wordt opgeslagen in de lever, het beenmerg, de milt en de spieren, en fungeert als een essentieel onderdeel van de verschillende processen die zich in het lichaam voordoen. Een aantal voedingsbronnen bieden ijzer, en haar tekort kan leiden tot verschillende kwalen.

Om bloedarmoede te voorkomen

Een van de belangrijkste voordelen van ijzer in de voeding is de mogelijkheid om te voorkomen en te beschermen tegen bloedarmoede, of de toestand waarin het lichaam niet beschikt over een voldoende hoeveelheid gezonde rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn belangrijk bij het verstrekken van de weefsels van het lichaam met zuurstof en ijzer is een essentieel onderdeel van hemoglobine, een eiwit in het bloed die zuurstof draagt. Het lichaam krijgt vooral ijzer via voedingsbronnen en van rode bloedcellen--onvoldoende niveaus van ijzer in het lichaam het bloed verhindert effectief uitvoering zuurstof. Het resultaat van onvoldoende zuurstof, ijzer en rode bloedcellen in het lichaam kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede, die leiden broze nagels, vermoeidheid en zwakte, verschillende soorten kanker of maagzweren tot kan.

Immune sterkte

Een van de grootste problemen van veroudering van individuen is de verzwakking van het immuunsysteem. Volgens Robert W. Griffith, MD, kunnen ouderen met slechte voeding ijzertekort die uiteindelijk kan leiden tot infecties en verminderde immuunrespons lijden. Ijzer in de voeding is vooral gunstig voor de gezondheid van T-cellen en het vermogen van de witte bloedcellen te consumeren van de bacteriƫn.

Spier gezondheid

Volgens Maureen Williams, kan ND, van de Bastyr Center for Natural Health, ijzer in de voeding bijdragen tot het verminderen van vermoeidheid na het sporten. Omdat ijzer een essentieel onderdeel van hemoglobine, dat zuurstof naar andere cellen van het lichaam is vervoert, speelt het een belangrijke rol in de energieproductie en functie van de spier. Ontoereikende niveau van ijzer in het lichaam kunnen belemmeren uithoudingsvermogen, verhogen van vermoeidheid en veroorzaken de spieren sneller moe.


gerelateerde artikelen