Fructose-vrij dieet

August 24

Fructose-vrij dieet

Na een fructose-vrij dieet sluit geen voedsel of drank met de suiker fructose, alsmede alle suiker die wordt geconverteerd naar fructose. Lijstsuiker, hoge fructose corn siroop, glucose en de suiker substituut sorbitol zijn opgenomen op de lijst. Inzicht in de grondgedachte achter het dieet en steeds goed geïnformeerd over dieet voorzorgsmaatregelen zijn van vitaal belang bij de aanneming van een fructose-vrij eten stijl.

Motivering

Een fructose-vrij dieet is over het algemeen voorgeschreven voor mensen die een van de twee soorten fructose-intolerantie hebben. Erfelijke fructose-intolerantie (HFI) is een zeldzame genetische aandoening waarbij de afwezigheid van de gastro-intestinale enzym aldolase B, die fructose voor opname in de bloedbaan breekt. Een opeenhoping van fructose in het bloed beschadigt de nieren en de lever. Fructosemalabsorptie is het tweede type van intolerantie. Hoewel minder ernstige, produceert het ongemakkelijk gastro-intestinale symptomen zoals gas, opgeblazen gevoel en diarree. Beide voorwaarden vereisen diagnose door een arts. Dr. Luc Tappy aan de Universiteit van Lausanne in Zwitserland zegt "geen direct bewijs voor meer ernstige metabole gevolgen" bestaat voor gezonde individuen

die willen voorkomen van fructose.

Natuurlijke bronnen

Fructose is een eenvoudige suiker gevonden natuurlijk in fruit. Omdat de vrucht is de primaire bron, alle fruit, sappen, worden extracten en gedroogde vruchten vermeden. Honing, ahornsiroop, agave nectar, gelei, marmelade en andere fruit-producten worden ook geëlimineerd. Sommige groenten hebben een hoge natuurlijke fructosegehalte. Het gaat hierbij om wortelen, tomaten, maïs, pas geoogste witte aardappelen en zoete aardappelen. Volgens de erfelijke Fructose-intolerantie laboratorium aan de Universiteit van Boston, groenten koken releases vrije fructose en tolerantie in sommige individuen kan verbeteren.

Bewerkte voedingsmiddelen

Talrijke bereide levensmiddelen gebruiken sorbitol, fructose en lijstsuiker als toevoegingsmiddel. Vijftig procent van de tabel suiker of sucrose, is fructose. Bij het kiezen van een item verwerkte levensmiddelen, dient u etiketten zorgvuldig te lezen. Fructose verstopt zich onder andere namen zoals bietsuiker, bruine rijst siroop, baker's suiker, datum suiker, johannesbroodbomen poeder en rietsuiker. Een paar items op de lijst "voorkomen" zijn lunch vlees, gezoete ontbijtgranen, condimenten, gebotteld sauzen, smaakstoffen en brood met toegevoegde suiker. Meer gedetailleerde informatie is online beschikbaar (zie bronnen hieronder).

Menu suggesties

Meeste eiwitvoedsel zijn toegestaan. Rood vlees, varkensvlees, gevogelte, verse vis, eieren en noten zijn goede keuzes, zolang er geen paneren. Calcium-rijke melk, kaas en natuurlijke yoghurt bieden verscheidenheid als menu planning. Een beperkt aantal groenten zijn toegestaan, waaronder asperges, bloemkool, spinazie, rutabagas, paprika en sla. Pasta, rijst, gerst, en ongezoete brood en granen zijn fijne zetmeel keuzes. Alle vetten zoals boter, margarine en olie zijn toegestaan. Slasaus moet worden gemaakt van kras, omdat vele commerciële verbanden suiker bevatten. Aanvullende lijsten van toegestane voedselpunten, recepten en discussie blogs zijn online beschikbaar (zie bronnen hieronder).

Overwegingen

De meeste mensen met een genetische fructose-intolerantie optreden verlichting van de symptomen wanneer fructose, sacharose, glucose en sorbitol worden geëlimineerd uit het dieet, volgens Susan Shepherd, diëtist voor de gastro-enterologie departement of Box Hill Hospital in Australië. Personen naar aanleiding van een fructose-vrij eten plan moet rekening houden dat de voeding is beperkt in vitamine C en antioxidanten. Daarnaast kunnen voedingssupplementen bevatten suiker en sorbitol. Overleg met een arts en geregistreerde diëtist wordt sterk aanbevolen.


gerelateerde artikelen