Milt pijn na het eten

September 7

Milt pijn na het eten

De milt is een orgaan van het kleine, vuistgrote bevindt zich onder uw linker ribbenkast, en is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem van uw lichaam. Het helpt bestrijden van infecties door de productie van witte bloedcellen genaamd lymfocyten als een verdediging tegen invasie ziekteverwekkers. Ook opslag van bloedplaatjes en bloed, filtert en vernietigt beschadigd of oude bloedcellen. Je kunt leven zonder uw milt zal, uw immuniteit om ernstige of levensbedreigende ziekten echter veel lager. Functies van de milt de infectie te bestrijden zijn ernstig aangetast wanneer deze is besmet en uitgebreid.

Symptomen

Een vergrote milt of splenomegalie, presenteert geen symptomen in de meeste mensen. Echter, sommige mensen treedt pijn in de linker bovenzijde van de buik na het eten. Ze kunnen ook volledige voelen na het eten van een kleine hoeveelheid voedsel. Andere symptomen omvatten bloedarmoede, vermoeidheid en makkelijk bloeden. Pijn die ernstig is of erger wanneer u neemt diep adem vereist onmiddellijke medische aandacht.

Oorzaken

Infecties zoals hepatitis, syfilis, tuberculose, malaria, endocarditis of mononucleosis kunnen leiden tot een vergrote milt. Bloed kanker, zoals leukemie, myelofibrose en Hodgkin lymfoom kunnen ook leiden tot ontsteking van de milt. Sarcoïdose, systemische lupus, levercirrose, cysten in de milt of bloedstolsels in de ader die de milt aan de lever verbindt kunnen de milt ook vergroten.

Complicaties

Een vergrote milt opgeslagen en vallen een uitzonderlijk groot aantal bloedplaatjes en bloedcellen, een aandoening die bekend staat als hypersplenism. Hoe groter de milt wordt, hoe meer bloed cellen en trombocyten zijn gevangen en opgeslagen. Uiteindelijk, worden normale rode bloedcellen ook gevangen als de milt toenemen in grootte blijft, wat leidt tot anemie, verhoogde infectie en verminderde milt functie. Een vergrote milt kan ontgroeien eigen bloedvoorziening en delen van het orgaan kunnen niet genoeg bloed krijgen en beschadigd raken. De beschadigde gebieden bloeden of sterven.

Diagnose

Omdat het geen symptomen niet altijd aanwezig, wordt een vergrote milt meestal ontdekt tijdens een routine fysieke examen. In een zeer slank persoon, echter kan een normaal formaat milt ook worden gevoeld gemakkelijk tijdens een examen. Bloedonderzoek en een echografie of een CT-scan kan de diagnose bevestigen. Een MRI of magnetische resonantie afbeelding, kan nodig zijn om te traceren van de bloedstroom door de milt.

Behandeling

Behandeling van een vergrote milt vereist diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak. Behandelingsopties kunnen bevatten antibiotica voor de behandeling van de infectie, of chemo of straling therapie als de oorzaak leukemie of ziekte van Hodgkin. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan het nodig zijn een splenectomie of verwijdering van de milt, zijn gebruiken. De therapie van de straling te krimpen van de milt is een chirurgische alternatief die kan worden beschouwd.


gerelateerde artikelen