Oorzaken van verhoogde Lipase

March 17

Oorzaken van verhoogde Lipase

Lipase is een enzym dat is gevonden op verschillende plaatsen in het lichaam, met inbegrip van de alvleesklier, darmen en lever. In de alvleesklier helpt lipase bij de vertering van voedsel door het afbreken van componenten van vet triglyceriden losse kleinere moleculen die gemakkelijk kunnen worden geabsorbeerd. Volgens de website Healthline.com is de alvleesklier de primaire bron van lipase in het lichaam. Het niveau van lipase in het bloed kan worden verhoogd als gevolg van allerlei oorzaken, variërend van problemen met de alvleesklier tot medicijnen.

Alvleesklier problemen

Lipase niveau wordt vaak gemeten in mensen die over ernstige buikpijn, klagen vooral wanneer de pijn in het midden van de buik is. De alvleesklier is in deze regio, en wanneer het wordt ontstoken, lipase niveaus vaak omhoog gaan, volgens de website Labtestonline.org. Deze aandoening heet acute pancreatitis en is het meest algemeen ten gevolge van alcoholgebruik of galstenen die lodge in de buurt van een buis uit de alvleesklier uitgaan. Herhaalde aanvallen van acute pancreatitis kunnen leiden tot chronische pancreatitis, welke lipase niveaus chronisch hoog zijn kunnen. Tumoren van de alvleesklier kunnen ook leiden tot verhoogde lipase niveau. Ten slotte, trauma aan de alvleesklier, letsel, hetzij van een bewerking of een chirurgische ingreep, kan de lipase niveau stijgen.

Galblaas en darmproblemen

Cholecystitis, een infectie van de galblaas, kan leiden tot lipase niveaus te stijgen. Lipase niveaus kunnen ook worden verhoogd bij mensen met een darm verstopping, een aandoening die kan gebeuren bij mensen met littekenweefsel in hun buikjes van voorafgaande chirurgie. Intestinale ulcera, vooral in het bovenste gedeelte van de dunne darm, bekend als de twaalfvingerige darm, kunnen ook verhogen voor lipase. Coeliakie, een aandoening waarbij het eiwit gluten wordt niet geabsorbeerd correct, heeft ook gepaard met hoge lipase niveaus. Gluten is een eiwit dat in tarwe producten zoals meel en brood gevonden.

Medicijnen

Een verscheidenheid van medicijnen kan lipase bloedspiegels te stijgen. Het gaat hierbij om furosemide, een diureticum pil vaak gebruikt bij mensen met zwelling of hartproblemen, corticosteroïden, die worden gebruikt voor de behandeling van allerlei ontstekingsziekten, orale anticonceptiva en valproic zuur, dat wordt gebruikt voor de behandeling van mensen met epilepsie of bepaalde psychiatrische condities.

Andere oorzaken

Patiënten met HIV-ziekte lipase niveaus kunnen hebben verheven, en soms de verhoogde lipase niveau bij deze patiënten is te wijten aan pancreatitis, volgens een artikel in het "American Journal of Gastroenterology." Lipase niveau hoogte kan ook optreden bij patiënten met nierziekten of nierfalen. In sommige gevallen, kunnen niet zorgverleners precies de oorzaak van een verhoogde lipase niveau, in die geval de voorwaarde idiopathische wordt genoemd.


gerelateerde artikelen