Wat zijn de oorzaken van verhoogde groeihormoon?

August 23

Wat zijn de oorzaken van verhoogde groeihormoon?

Groeihormoon of somatotropine, is een soort hormoon dat wordt geproduceerd en uitgebracht door gespecialiseerde cellen in het voorste deel van de hypofyse, volgens de Colorado State University. Het hormoon speelt een belangrijke rol in verschillende vitale processen, met inbegrip van het metabolisme en de groei. In sommige ziekten beleeft patiënten een abnormale toename van de hoeveelheid groeihormoon geproduceerd en afgescheiden door de hypofyse. Dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de patiënt. Inzicht in de mogelijke oorzaken achter de stijging van de somatotropine kunnen artsen snel en doeltreffend behandelen de patiënt.

Tumoren van de hypofyse

Hypofyse tumoren zijn een van de meest voorkomende oorzaken van overtollige hoeveelheden groeihormoon, volgens MayoClinic.com. De meest voorkomende hypofyse-tumor is de goedaardige, of niet-kanker, adenoom. Deze tumor is opgebouwd uit cellen, genaamd somatotrophs, die snel synthetiseren en afscheiden van groeihormoon. Deze tumoren groeien vaak groot genoeg zijn om druk op tegen nabijgelegen weefsels. De hypofyse is gelegen in de buurt van de ogen en andere craniale structuren. Een grote tumor in de hypofyse kan leiden tot hoofdpijn en visuele handicap.

Meerdere endocriene neoplasie Type I

Groei-hormoonniveaus toename van patiënten die lijden aan meerdere endocriene neoplasie type I, of mannen-ik, meldt de nationale endocriene en metabole ziekten Information Service. MANNEN-ik is een genetische aandoening die veroorzaakt tumoren naar geteeld in de meerdere endocriene organen. De ziekte is zeldzaam, meestal optreedt in één in 30.000 mensen. MANNEN-ik tumoren kan veroorzaken in de hypofyse. Als de tumor is samengesteld uit cellen die afscheiden van groeihormoon, zal de patiënt aanzienlijk verhoogde niveaus van groeihormoon ontwikkelen. Dit kan leiden tot acromegaly of gigantisme.

Niet-hypofyse tumoren

Buitensporige niveaus van groeihormoon kunnen worden veroorzaakt door tumoren in de longen, de bijnieren of de alvleesklier, gelegen staten MayoClinic.com. In zeldzame gevallen kunnen deze tumoren groeihormoon zelf of een specifieke hormoon genaamd groeihormoon-releasing hormoon, of GH-RH afscheiden. GH-RH verhoogt de productie van groeihormoon door het stimuleren van de hypofyse. Chirurgische behandeling voor het verwijderen van deze tumoren, staat meestal somatotropine niveaus te normaliseren.

McCune-Albright syndroom

McCune-Albright syndroom is een genetische ziekte die leiden een stijging van groeihormoon productie, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center tot kan. De ziekte wordt veroorzaakt door een mutatie in het gen GNAS1. Als getest, krijgen patiënten met deze ziekte zeer hoge niveaus van groeihormoon in hun lichaam. Patiënten moeten ook hoge bijnier hormonen en prolactine, die een ander hormoon geproduceerd door de hypofyse. Voorkomende symptomen van deze ziekte zijn voortijdige puberteit in jonge vrouwen, botbreuken, gigantisme en misvormingen in de beenderen van het gezicht.


gerelateerde artikelen