Wat zijn de oorzaken van slijm in de longen?

May 25

Wat zijn de oorzaken van slijm in de longen?

Slijm is een glad en waterige stof die normaal wordt gevonden door het hele lichaam. Haar functie is het beschermen van membranen en helpen het lichaam strijd infectie. Echter, als het lichaam teveel slijm produceert en het begint te ophopen in de longen, kunnen de symptomen optreden. Het gaat hierbij om hoesten, moeite met ademhalen, vermoeidheid en borst pijn of ongemak. In sommige gevallen is het slijm een vroege waarschuwing teken van een ernstige onderliggende ziekte. De eerste stap is het bepalen van de oorzaak van bovenmatig slijm in de longen, zodat de aanpak van de juiste behandeling kan worden gestart.

Bronchitis

De longen bevatten structuren genaamd bronchiën die bijdragen tot het transport van de lucht in en uit de longen. Bronchitis is een ontsteking van deze buizen. Het kan tijdelijk zijn en zich voordoen als gevolg van een verkoudheid of griep, of het kan worden chronisch. Roken is een belangrijke oorzaak van chronische bronchitis. Slijm in de longen kan worden vergezeld door een constante behoefte te wissen van de keel, een aanhoudende hoest, piepende ademhaling, kortademigheid, benauwdheid en vermoeidheid, stelt de MayoClinic.com.

Emfyseem

De longblaasjes in de longen zijn kleine blaasjes van de lucht waar de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide plaatsvindt. Emfyseem wordt gediagnostiseerd wanneer de muren van deze zakjes elasticiteit verliezen en ontstoken. Hierdoor wordt zuurstof te krijgen gevangen in de longen en bemoeilijkt de ademhaling, waarschuwt de Universiteit van Californië-San Francisco. Emfyseem kan leiden tot een chronische hoest, frequente infecties van de luchtwegen die slijm in de longen, de vermoeidheid en het verlies van eetlust produceren. Roken is de belangrijkste oorzaak van longemfyseem. Zowel emfyseem als chronische bronchitis vallen onder de algemene titel COPD of chronisch obstructief longlijden.

Longontsteking

Als de longen als gevolg van een bacteriële, virale of schimmel infectie ontstoken, kan longontsteking ontwikkelen, volgens de Universiteit van Maryland Medical Center. Een van de meest voorkomende symptomen van longontsteking is een hoest die produceert slijm, die groen wellicht of geel, of bloed bevatten. Koorts, koude rillingen, moeite met ademhalen, pijnlijk ademen, hoofdpijn, verwarring en vermoeidheid zijn andere waarschuwingsborden. Longontsteking kan vooral gevaarlijk bij jonge kinderen, ouderen, mensen met luchtwegen en iedereen leven met een ziekte die het immuunsysteem onderdrukt worden. Medische hulp moet gezocht worden, zoals, in ernstige gevallen kan longontsteking fataal.

Cystic Fibrosis

Cystic fibrosis is een erfelijke aandoening die slijm abnormaal dik en plakkerig maakt. Het kan opbouwen in de longen. Volgens het nationale hart-, Long- en bloed Instituut, wordt cystic fibrosis veroorzaakt door een genetisch defect dat beïnvloedt de manier waarop het lichaam produceert slijm en onderhoudt een evenwicht van zout en water. Samen met slijm in de longen, kan het zweet van iemand met cystic fibrosis worden erg zout. Cystic fibrosis patiënten zijn gevoelig voor infecties van de luchtwegen, longschade en abnormale gezwellen in de nasale doorgang. Een scala aan behandelmogelijkheden zijn beschikbaar om te helpen beheren van de symptomen.


gerelateerde artikelen