Verschillen tussen zetmeel en koolhydraten

September 30

Verschillen tussen zetmeel en koolhydraten

Zetmeel is een van de drie belangrijkste soorten koolhydraten. Ze vallen onder de categorie van complexe koolhydraten, samen met vezels, en worden onderscheiden van de koolhydraten die bekend staat als "eenvoudige suikers" door hun structurele samenstelling. Goede zetmeel zijn een gezonde deel van uw dieet en kunnen worden genoten door zowat iedereen. Maar sommige zetmeel komen uit geraffineerde koolhydraten en weinig voedingswaarde toevoegen aan uw dieet.

Zetmeel

De basiseenheid van een koolhydraat is een suiker molecule, bekend als een eenvoudige suiker. Toen ze vormen lange ketens van deze moleculen samen, zeiden zij zijn complexe koolhydraten, of zetmeel. De dichte combinatie van deze moleculen in lange ketens maakt het gemakkelijk voor uw lichaam op te slaan energie voor later gebruik. Volgens de "Dietary richtsnoeren voor Amerikanen 2010," zijn zetmeel het belangrijkste type van koolhydraten die Amerikanen consumeren.

Zetmeel metabolisme

Uw vertering van zetmeel begint met een proces genaamd hydrolyse, of het breken neer voor samengestelde door reacties met het water. In uw geval is een speciale enzym genaamd ptyalin in uw speeksel verantwoordelijk voor het afbreken van zetmeel in eenvoudiger suikers en glucose. Vertering van zetmeel eindigt in de dunne darm. In veel gevallen echter uw lichaam zal deel van de energie van de zetmeel die je eet als glycogeen in je lever en opslaan als lichaamsvet. Deze gereserveerde energie kan worden benut als je lichaam het nodig heeft.

Kies zorgvuldig zetmeel

Sommige voedingsmiddelen die natuurlijk zetmeelrijke zijn omvatten rijst, haver, tarwe, gerst, bonen, erwten, aardappelen en wortelen. Natuurlijke zetmeel is vaak afkomstig van planten die ook als een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en vezels dienen. Zetmeel kunnen ook worden verfijnd en toegevoegd aan voedingsmiddelen in de productie- of koken proces. Maïzena is een voorbeeld van een verfijnde zetmeel, evenals tortillachips, aardappels, chips, frietjes, koekjes, gebak en desserts. De nationale Diabetes informatie Clearinghouse zegt dat zetmeel eten gezond voor iedereen is, en je sommige zetmeel bij elke maaltijd moet. U moet echter onthouden van zetmeel die hebben al gebakken, veel vet en suiker beladen zijn. Zowel Harvards Joslin Diabetes Center en de American Diabetes Association, wil gebruiken van kleine porties, en dat desgewenst zetmeelrijke voedingsmiddelen die ook vol met vezels, u langer vollediger te blijven en niet worden verleid om te veel eten.

Koolhydraatconsumptie aanbevelingen

Volgens het USDA, moeten zowat alle gezonde kinderen en volwassenen krijgen tussen 45 en 65% van hun calorieën uit koolhydraten. De richtsnoeren ook raden u aan het krijgen van de meeste van deze als complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten langer duren om te verteren dan eenvoudige ones, en ze bieden ook vele belangrijke vitaminen, mineralen en vezels. Eenvoudige zetmeel en suikers hebben de neiging om bloedsuiker sneller, wordt gevraagd een piek in de insuline en snelle verwerking, hetzij als energie, indien nodig, of als lichaamsvet. Hebt u diabetes, metabool syndroom of risicofactoren voor hart-en vaatziekten, kunnen de behoeften van uw koolhydraten inname afwijken. Zie uw zorgverzekeraar voor meer specifieke richtsnoeren.


gerelateerde artikelen