Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

October 7

Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

Overzicht

Een uitgebalanceerd dieet dat veel nutriënten bevat is belangrijk voor iedereen. Mensen met een verminderde nierfunctie moet echter bijzondere aandacht besteden aan hun dieet. Sommige voedingsmiddelen zijn beter voor mensen met een nierziekte dan anderen. Goed voedsel keuzes kan verminderen de belasting op de nieren en voorkomen van de progressie van nierziekte.

Eiwit

Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

Teveel proteïne verhoogt de druk op de nieren omdat eiwit verdeling tot een ophoping van ureum in de bloedbaan leidt. Eten van voedingsmiddelen die lager is in proteïne kan helpen te verminderen niveaus van ureum en verbeteren hoe nierpatiënten voelen. Eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren en melk producten vervangen door lagere-eiwit opties zoals granen en groenten.

Koolhydraten

Koolhydraten moeten het grootste deel van het dieet van de patiënt van een nier make-up. Terwijl veel mensen koolhydraatarm dieet om gewicht te verliezen volgen, leveren koolhydraten energie die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Mensen met nierziekten of nierschade moeten houden hun energieniveaus met eenvoudige en complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten zijn hele korrels brood, bruine rijst en sommige groenten. Goede, eenvoudige koolhydraten zijn te vinden in fruit. Vermijd producten die geraffineerde suiker, zoals cakes, taarten, koekjes, snoep en gebak bevatten.

Natrium

Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

Monitoring van de inname van natrium is erg belangrijk voor mensen met nierfunctie. Als de nieren niet goed niet werk functie, wordt natrium wordt niet correct uitgescheiden in de urine. Dit leidt tot vochtretentie en zwelling. Vermijd voedsel dat hoog in natrium, met inbegrip van chips, spek, lunch vlees, kaas, ingeblikte groenten, ingeblikte soepen, bevroren Diners, bouillonblokjes en keukenzout. Kruiden en specerijen die geen natrium bevatten kunnen worden gebruikt om toe te voegen smaak aan levensmiddelen zonder verhoging van de inname van natrium.

Fosfor

Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

Fosfor is een mineraal dat nodig is voor gezonde tanden, botten, spieren en zenuwen. Echter maakt een achteruitgang in nierfunctie het moeilijk voor het lichaam om het evenwicht tussen de niveaus van calcium en fosfor in het bloed. Wanneer fosfor niveaus hoog zijn, dalen calciumgehalte, waardoor het lichaam om calcium uit de botten bloedzuiger. Dit kan leiden tot broze botten en bot- en gewrichtspijn. Vermijd hoge-fosfor voedingsmiddelen zoals kaas, sardientjes, cola, frisdranken en pindakaas. Vervang ze met lagere-fosfor voedingsmiddelen zoals niet-cola, frisdranken, sorbet, broccoli en courgette.

Kalium

Wat voedingsmiddelen zijn goed voor nierfunctie?

Nieren die normaal functioneren houden de hoeveelheid kalium in het lichaam op een normaal niveau. Als de nieren niet goed werken, kunnen kalium niveaus verhogen en onregelmatige hartslag en andere ernstige medische aandoeningen veroorzaken. Vermijd bananen, broccoli, chocolade, tomaten, meloen, pruimen en paddestoelen, omdat zij hoge niveaus van pot assium bevatten. Low-kalium alternatieven zijn appels, watermeloen, peren, komkommers, druiven, veenbessen, kersen en wortelen.


gerelateerde artikelen