De beste medicijnen voor spanningshoofdpijn

November 12

De beste medicijnen voor spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn veroorzaken milde tot matige pijn, vaak omschreven als een strakke band of vise rond het hoofd dat tussen de 30 minuten en 1 week duurt, volgens de nationale stichting van de hoofdpijn. Episodische spanningshoofdpijn willekeurig voordoen en worden meestal behandeld met over-the-counter pijnstillers. Chronische spanningshoofdpijn, aan de andere kant, minstens 15 keer per maand plaatsvindt en vereisen vaak voorschriftmedicijnen te voorkomen of te verlichten aanvallen, volgens de nationale stichting van de hoofdpijn. De National Institutes of Health raadt medicamenteuze therapie te combineren met biofeedback, acupunctuur, omgaan met stress of cognitieve gedragstherapie voor de meest effectieve verlichting van spanningshoofdpijn.

Over-the-Counter pijnstillers

De nationale stichting van de hoofdpijn raadt verschillende over-the-counter pijnstillers--aspirine, paracetamol, ibuprofen of naproxen natrium--als de drugs van keuze voor episodische spanningshoofdpijn. Combinatieproducten van deze medicijnen plus cafeïne zijn de meest efficiënte, noten NHS, omdat cafeïne de pijn verlichting kwaliteiten van de drugs verhoogt. Patiënten moeten niet nemen aspirine of paracetamol meer dan 9 dagen per maand, waarschuwt de Mayo Clinic, omdat deze drugs hoofdpijn veroorzaken kunnen als overbelast.

Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen op recept

Zorgverleners vermijden voorschrijven van verdovende middelen of sedativa voor verlichting van de hoofdpijn van de spanning, omdat ze verslavend worden kunnen. In plaats daarvan raadt de Mayo Clinic niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen op recept voor ernstige pijn. NSAID's zoals naproxen, indomethacin of ketorolac kunnen zo effectief als een verdovende middelen maar zijn niet verslavend. Echter, volgens de nationale stichting van de hoofdpijn, voorschrift NSAID's moet alleen worden gebruikt voor 5 dagen of minder omdat langdurig gebruik kan de gastro-intestinale bloeding, maagzweren of nierschade veroorzaken.

Tricyclische antidepressiva

De beste pijnstillers voor chronische spanningshoofdpijn zijn tricyclische antidepressiva--amitriptyline, protriptyline, nortriptyline, imipramine, desipramine en doxepin--die bijdragen tot het evenwicht van chemische stoffen in de hersenen, meldt de nationale stichting van de hoofdpijn. Stress en depressie zijn gekoppeld aan chronische spanningshoofdpijn, maar zelfs patiënten die niet depressief kunnen baat hebben bij deze medicijnen. Twee van deze medicijnen--amitriptyline en nortriptyline--zijn de meest voorgeschreven voor spanning hoofdpijn preventie als goed, neemt nota van de Mayo Clinic. Tricyclische antidepressiva moeten men gedurende enkele weken voordat ze beginnen om effectief te zijn, en ze kan leiden tot onaangename bijwerkingen zoals gewichtstoename, droge mond, slaperigheid, tintelend, wazig zicht en veranderingen in het hartritme. Andere antidepressiva, met inbegrip van venlafaxine, paroxetine en fluoxetine, hebben minder bijwerkingen maar zijn niet effectief bij de behandeling van spanningshoofdpijn, volgens de Mayo Clinic.


gerelateerde artikelen