Voordelen & Harms van cafeïnevrije koffie

December 29

Voordelen & Harms van cafeïnevrije koffie

Veel van de bezorgdheid over de gezondheidseffecten van cafeïnevrije koffie vloeit voort uit de verwerkingsmethoden gebruikt voor het verwijderen van cafeïne. Hedendaagse technieken voor cafeïne opruiming hebben bewezen veilig te zijn. Er is enig bewijs dat cafeïnevrije koffie mag low-density lipoprotein, of "slechte" cholesterol verhogen. Koffie in het algemeen, is echter, aangetoond dat potentieel om te beschermen tegen een aantal ziekten.

Chemicaliën voor Decaf

Er zijn verschillende methoden voor het verwijderen van cafeïne uit koffie bonen. In de jaren 1970, een chemische genaamd trichloorethyleen bleek dat zij kankerverwekkend zijn. Deze methode wordt niet langer gebruikt. De twee primaire methoden gebruikt vandaag vereisen twee chemische stoffen--ethylacetaat en methyleenchloride. Omdat ethylacetaat een uittreksel afgeleid uit fruit is, koffie gemaakt met behulp van deze methode vaak is aangeduid als "natuurlijk cafeïnevrije." Methyleenchloride, een chemische stof die wordt gebruikt door grote koffie ketens, is gekoppeld aan kanker bij inhalatie door lab dieren. Het effect is echter beperkt tot inademing, aangezien er geen kankerverwekkende effecten wanneer de chemische stof wordt geconsumeerd. Methyleenblauw chloride residu in koffie is bovendien vrijwel onbestaand.

Verhoogde LDL Cholesterol

Dr. H. Robert Superko van het hartcentrum Fuqua in Atlanta vergeleken de effecten op het LDL-cholesterolgehalte van het drinken van cafeïnevrije koffie aan het drinken van koffie. In een conferentie van de American Heart Association wetenschappelijke sessies 2005 verklaarde Superko dat regelmatige koffie geen cholesterol, maar cafeïnevrije koffie doet. Hij zei dat het de cafeïne-verwijdering proces dat verantwoordelijk is voor het effect van verhoging van cholesterol. Maar Superko ging op te zeggen dat de studie in perspectief moet worden gehouden en dat hij gelooft er is geen gezondheidsbedreiging dat aan het drinken van koffie.

Het vermijden van cafeïne afhankelijkheid

Cafeïne is de voornaamste reden dat veel mensen drinken koffie. Maar cafeïne kan bijwerkingen veroorzaken, en het verhoogt de bloeddruk bij sommige mensen. Superko merkt op dat als je meer geïnteresseerd in uw bloeddruk--in plaats van cholesterol--laag te houden, u naar de cafeïnevrije koffie overschakelen moet. MedlinePlus stelt dat cafeïne tot een aantal onaangename bijwerkingen leiden kan, zoals angst, rusteloosheid, misselijkheid en verhoogde hartslag. Bovendien, als u plotseling nuttigen van cafeïne stopt, kunt u hebben ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, hoofdpijn, misselijkheid en slaperigheid. Deze effecten, kunnen echter worden beperkt door het nuttigen van cafeïne binnen uw tolerantie.

Potentiële voordelen voor de gezondheid

Volgens een artikel van Dr. Rob van Dam op de website van de Harvard School of Public Health, hoewel meer onderzoek moet worden gedaan, wellicht koffie een aantal potentiële voordelen voor de gezondheid. Recent onderzoek heeft geconstateerd dat de koffie kan helpen beschermen tegen diabetes Type 2, leverziekte, ziekte van Parkinson en levercirrose. Een studie gepubliceerd in 2011 in "Voeding Journal" kwam tot gelijkaardige conclusies, vinden dat koffie verbruik was in staat om het risico van Type 2 diabetes en leverfunctie te verbeteren.


gerelateerde artikelen