Een uitstrijkje & genitale wratten

July 22

Een uitstrijkje of Pap-test, gecontroleerd op wijzigingen in de baarmoederhals. De baarmoederhals is gelegen op het onderste deel van de baarmoeder en opent in de vagina. Het Amerikaanse Department of Health and Human Services legt uit dat een uitstrijkje kan helpen bij het opsporen van de vroegste tekenen van ziekte zoals baarmoederhalskanker alsmede ziekten zoals humaan papillomavirus, of HPV, die genitale wratten kan veroorzaken.

Transmissie

HPV is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte in de Verenigde Staten, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De meest voorkomende manier om contract HPV is door middel van mondelinge, vaginale of anale seks met een persoon die HPV heeft. FamilyDoctor.org waarschuwt dat er mogelijk voor een persoon dat HPV zonder echt na tekenen of symptomen van de ziekte omdat het een zeer lange rustperiode kan hebben.

Typen

Meer dan 70 soorten HPV bestaan, aantal welke oorzaak genitale wratten. Andere vormen van HPV kunnen voorstadia cervicale veranderingen bekend als dysplasie, die vaak tot baarmoederhalskanker of anale kanker leiden kan veroorzaken. Dit zijn zeer riskante soorten HPV.

Identificatie

Genitale wratten kunnen worden plat of verhoogde en vaak weergegeven als vlees-gekleurde bloemkool-achtige gezwellen, volgens de National Institutes of Health. Wanneer genitale wratten worden weergegeven op de buitenste geslachtsorganen zoals de plooien van de huid rond de vagina of anus, zijn ze vaak gemakkelijker te detecteren. Echter, genitale wratten kunnen vormen in de vagina, de baarmoederhals en in de anus, en ze zijn vaak alleen gedetecteerd tijdens een uitstrijkje. Het is zeldzaam voor een vrouw om te ervaren geen andere symptomen.

Testen

Wanneer kan ik beginnen met een uitstrijkje is afhankelijk van een vrouw leeftijd, anamnese en of ze seksueel actief is. Vrouwen die niet seksueel actief moeten beginnen met een uitstrijkje op ongeveer de leeftijd van 21 en ontvang een om de twee jaar. Vrouwen 30 jaar of ouder die normale uitstrijkjes jaarlijks hadden voor drie jaar op rij vaak praten met hun artsen over het hebben van kan een de test om de drie jaar. Vrouwen 65 en ouder kunnen bespreken beƫindiging uitstrijkjes, volgens de Amerikaanse Department of Health and Human Services.

Behandelingen

De Mayo Clinic legt uit dat ongeveer 30% van de genitale wratten weg gaan zonder behandeling. Als een persoon wil niet wachten, zijn er medicijnen die bij het vernietigen van de wrat weefsel helpen kunnen evenals boost het immuunsysteem van het lichaam om te helpen bij het bestrijden van de infectie. In gevallen waar de wratten groter zijn, moet patiƫnten mogelijk toevlucht nemen tot chirurgische opties zoals de wrat bevriezen, of branden het af met een laser.


gerelateerde artikelen