Wat Foods hoog in oestrogeen en wat kunnen ze doen aan het vrouwelijke lichaam?

July 26

Wat Foods hoog in oestrogeen en wat kunnen ze doen aan het vrouwelijke lichaam?

Voedingsmiddelen bevatten geen oestrogeen, maar veel planten chemisch soortgelijke verbindingen fyto-oestrogenen genoemd bezitten. Toen gegeten in de menselijke voeding, kunnen fyto-oestrogenen binden aan de oestrogeen receptoren en zwak het nabootsen van de effecten van oestrogeen in sommige weefsels terwijl het blokkeren van de effecten van oestrogeen in anderen. Dit tweeledig resultaat is het onderwerp van veel wetenschappelijke onderzoek. Er zijn twee grote klassen van fyto-oestrogenen in het dieet – isoflavonen en Lignanen. Een aantal peulvruchten, granen en groenten bevatten deze fyto-oestrogenen.

Fyto-oestrogeen voedingsmiddelen

Wat Foods hoog in oestrogeen en wat kunnen ze doen aan het vrouwelijke lichaam?

Volgens het Linus Pauling Instituut, sojabonen en sojaproducten, zoals tofu, tempeh en sojamelk, zijn de rijkste bronnen van isoflavonen in de menselijke voeding. Isoflavonen zijn ook gevonden in kleinere hoeveelheden in een verscheidenheid van bonen, erwten, linzen, granen en groenten. Linus Pauling Instituut citeert flaxseeds als de rijkste bron van Lignanen, met grond vlas wordt de beste keuze voor maximale absorptie. Andere bronnen van Lignanen omvatten sesamzaadjes, krullend boerenkool, broccoli, abrikozen, kool, spruiten, aardbeien en roggebrood.

Rol van oestrogeen

Wat Foods hoog in oestrogeen en wat kunnen ze doen aan het vrouwelijke lichaam?

Oestrogene hormonen spelen een essentiële rol in de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken en de reproductieve proces. Oestrogeen regelt ook bot groei en cholesterol niveaus. Aangezien vrouwen gaan door menopauze, vermindert de productie van oestrogeen in het lichaam. Fyto-oestrogeen levensmiddelen zijn gebruikt door sommige vrouwen als alternatief voor hormonale substitutietherapie ter vermindering van de bijwerkingen van de menopauze, zoals opvliegers.

Onderzoek

Wat Foods hoog in oestrogeen en wat kunnen ze doen aan het vrouwelijke lichaam?

Fyto-oestrogenen zijn momenteel de focus van aanzienlijke wetenschappelijk onderzoek. De mate waarin zij verbeteren of blokkeren van de oestrogene effecten in het lichaam is nog niet volledig begrepen. Het Linus Pauling Instituut legt uit dat fyto-oestrogenen die oestrogene effecten versterken helpen kon handhaven van de botdichtheid en verbeteren van cholesterolniveaus. Fyto-oestrogenen die blokkeren van de oestrogene effecten in reproductieve weefsel kan helpen verminderen het risico van hormoon-geassocieerde kankers, zoals borstkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker.

Veilige consumptieNog steeds wordt onderzoek gedaan om te bepalen hoeveel fyto-oestrogeen is nodig in het lichaam en de wisselwerking van fyto-oestrogenen en andere hormonen. Het National Cancer Institute meldt dat soya, als onderdeel van een gezonde voeding en in matige hoeveelheden, veilig is om te consumeren. Overwegen beperking van verwerkte soya als voedsel, zoals soja-based vleesvervangers, dat hogere doseringen van soja isoflavonen dan natuurlijke bronnen kunnen bevatten. Natuurlijke voedingsmiddelen met fyto-oestrogenen kunnen deel uitmaken van een goed uitgebalanceerd dieet en zijn waard eten met mate voor hun potentiële voordelen voor de gezondheid.


gerelateerde artikelen