De gevolgen van het gebrek aan zink

March 8

De gevolgen van het gebrek aan zink

Zink, een mineraal dat essentieel is voor het menselijk leven, speelt een rol in de de functie van veel vitale organen, het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem en reproductieve systemen. Tekorten in zink kunnen verstoren de functie van deze systemen en cellulaire schade door oxidatieve stress te verhogen. Hoewel ernstige zink tekortkomingen zeldzaam zijn, marginale zink tekort komt veel vaker voor en treft ongeveer twee miljard mensen wereldwijd, volgens het Linus Pauling Instituut.

Ernstige gezondheidsgevolgen

Als zink niet aanwezig in het lichaam in voldoende hoeveelheden is, kunnen er ernstige gezondheidsproblemen. Kinderen kunnen met name verminderde lichamelijke en neuropsychologische ontwikkeling, alsmede verhoogde gevoeligheid voor infecties van de dodelijke ervaren. Een studie gepubliceerd in 2009 in de "Europese Journal of Clinical Nutrition" wijst erop dat zink tekort wordt geschat op meer dan 450.000 doden per jaar veroorzaken bij kinderen onder de leeftijd van vijf--die goed is voor een totaal van 4,4% van globale jeugd overlijdingsgevallen.

Gecompromitteerde Immune functie

Volgens een artikel van 2002 gepubliceerd in het "Europees Journal of Clinical Nutrition", wordt ook erkend dat zink een belangrijke rol in de ontwikkeling en de integriteit van het immuunsysteem speelt. Zelfs milde zink tekortkomingen kunnen afbreuk doen aan de functie van vitale immuunsysteem componenten. Zink is bijvoorbeeld vereist om te activeren van witte bloedcellen, bekend als de T-lymfocyten, die helpen het lichaam bij het bestrijden van ziekten en schadelijke stoffen. Degenen die in zink ontbreken zijn meer vatbaar voor infecties. Verder bewijs wordt geleverd door zink suppletie eventueel wordt nuttig bij de behandeling van gewone verkoudheid-symptomen.

Mannelijke gezondheid en meer

Een studie gepubliceerd in 2010 in de toelichting "Dagboek van reproductieve menswetenschappen" de relatie tussen zink en de kwaliteit en de kwantiteit van sperma. Volgens de auteurs kan laag zink inhoud in sperma negatief beïnvloeden de kwaliteit ervan. De nationale instituten van gezondheid Office van Dietary Supplements merkt op dat de effecten van zink tekortkomingen verlies van eetlust en groei retardatie kunnen bevatten. Meer ernstige tekortkomingen, die meestal worden veroorzaakt door andere gezondheidsvoorschriften, kunnen opnemen haaruitval, diarree, impotentie, hypogonadisme in mannetjes en letsels van de huid en ogen.

Hoge risicogroepen

Mensen met het hoogste risico voor zink deficiëntie omvatten volgens het Linus Pauling Instituut, kinderen en adolescenten, voorbarige of lage geboorte gewicht zuigelingen, zwangere en borstvoeding geven vrouwen en mensen met anorexia nervosa. Ook in gevaar zijn alcoholisten gediagnosticeerd met alcoholische leverontsteking, strikte vegetariërs, volwassenen ouder dan 65 jaar, personen met ernstige of blijvende diarree en personen met sikkelcelanemie, chronische nierziekte, ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Corrigeren van de tekortkomingen

Misschien een effectief instrument bij het voorkomen van zink tekortkomingen voor degenen die niet over voldoende voeding zink suppletie. Een herziening van de 2009 gepubliceerd in "Huidige advies in gastro-enterologie" merkt op dat zink suppletie kan kunnen beschermen tegen veel van de ziekten veroorzaakt door zink deficiëntie. De Office van Dietary Supplements staat ook dat de negatieve gevolgen voor immune functie, veroorzaakt door zink tekortkomingen kunnen worden verholpen met zink suppletie.


gerelateerde artikelen