Hoe werkt roken maakt Acne slechter?

October 2

Hoe werkt roken maakt Acne slechter?

Roken wordt meestal geassocieerd met longkanker en hart-en vaatziekten, maar is van invloed op andere lichaamsdelen, met inbegrip van de huid. Onderzoekers hebben onderzocht in een mogelijk verband tussen roken en acne uitbraken.

Effecten

Roken is bekend dat de huid op allerlei manieren beïnvloeden. Dr. Richard Hurt van de Mayo Clinic zegt roken vernauwt de bloedvaten in de buitenste laag van de huid, wat tot verminderde doorbloeding leidt. Dit kan de huid houden van het krijgen van voldoende zuurstof, vitamine A en andere voedingsstoffen. Chemische stoffen in tabaksrook kunnen ook schade van collageen en zorg van de huid minder elastisch. Het versnelt ook het verouderingsproces, die tot vroegtijdige rimpels leiden kan, zegt Dr. Hurt.

Onderzoek

Acne is een huidaandoening, dus het is logisch om te denken dat roken acne uitbraken kan verergeren. Studies door de jaren heen hebben echter aangetoond dat gemengde resultaten. Een studie van 2001, gepubliceerd in het British Journal of Dermatology, bleek dat rokers meer uitbraken en beduidend slechter acne dan hun tegenhangers met niet-rokergedeelte. Een 2006-studie van jonge mannelijke rokers, gepubliceerd in de Journal Investigative Dermatologie, vond dat ze leed aan minder acne uitbraken dan niet-rokers mannetjes in dezelfde leeftijdsgroep. Een 2007 studie van mannetjes en vrouwtjes gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Academie van Dermatologie en venerologie, geen effect op alle gevonden bij mannen. Vrouwelijke rokers bleken echter minder acne hebt.

Speculatie

Roken kan acne verergeren op indirecte wijze, volgens de Acne.org acne onderwijs website, vanwege de algemene effecten op de gezondheid van de huid. Bijvoorbeeld kan verminderde doorbloeding moeilijker voor de besmettingen van de acne te genezen. Verminderde collageenproductie kan het uiterlijk van ontpit acnelittekens verergeren.

Andere factoren

Onderzoek heeft zeker niet weergegeven of roken acne verergert en de Mayo Clinic zegt er is onzekerheid ten aanzien van andere factoren, zoals dieet. Bijvoorbeeld, chocolade en vettig voedsel wordt vaak gezegd dat activeren of verergeren van acne, maar de Mayo Clinic zegt dat ze hebben geen effect. Brood, chips en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen acne uitbraken kunnen veroorzaken, maar dat is niet nog bewezen overtuigend.

Waarschuwing

Roken kan acne--niet verergeren en het kan zelfs enige bescherming bieden als sommige van de recente studies juist-- maar Acne.org waarschuwt dat er nog steeds het beste om te stoppen voor algehele huid en algemene gezondheid. Het kan invloed hebben op de bloeddruk en bloedsomloop en bijdragen tot problemen zoals hart-en vaatziekten en kanker.


gerelateerde artikelen