Omega-3 & het immuunsysteem

December 16

Omega-3 & het immuunsysteem

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de functie van het lichaam en hebben veel potentiële voordelen voor de gezondheid. Deze omvatten stimuleren zowel de hersenen en de cardiovasculaire functie. Echter, er is enig bewijs dat omega-3 kan ook bijdragen aan de gezondheid van de immuun en kan helpen bij het bestrijden van de symptomen van sommige auto-immune aandoeningen. Het gaat hierbij om zowel reumatoïde artritis en lupus.

Omega-3 vetzuren

Omega-3's zijn essentiële vetzuren die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Ze heten essentiële vetzuren zijn omdat, in tegenstelling tot veel andere vitaminen en voedingsstoffen, het lichaam zijn eigen omega-3's niet kan maken. In plaats daarvan moeten we onze dagelijkse toelage krijgen van het voedsel dat we eten of door het nemen van supplementen. Omega-3's komen natuurlijk in vele soorten vissen, evenals sommige noten en planten. Walnoten, olijfolie en sojabonen en coldwater vis zoals tonijn of makreel zijn alle rijke bronnen van verschillende omega-3 vetzuren.

Het immuunsysteem

Omega-3's kan helpen bestrijden van de symptomen van sommige auto-immune aandoeningen. Wanneer u een auto-immune aandoening heeft vallen delen van uw lichaam in wezen zelf, veroorzaakt de ziekte. Omega-3's is bekend dat het een rol spelen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, dat vaak een karakteristiek van auto-immune ziekten is. Het gebruik van visolie en andere omega-3's bij de behandeling van artritis, lupus en ontstekingsdarmziekte is onder onderzoek, en de eerste resultaten zien er veelbelovend. Omega-3's kan ook een rol in de immuunrespons van het lichaam op bepaalde chronische aandoeningen te verbeteren. Het bewijs met betrekking tot deze is een beetje minder specifiek. Omega-3's is in sommige kleinere studies aangetoond dat verlagen van het risico op bepaalde kankers, zoals borst-, prostaat- en dikke darm kanker. Of dit te wijten aan een boost in immuniteit of andere factoren is, echter, is nog niet duidelijk.

Generaal gezondheid

Hoewel er niet veel aanwijzingen voor de omega-3's kan verhinderen dat u ziek wellicht, er is veel onderzoek over hun rol in uw algemene cardiovasculaire en brain gezondheid. Per «««MayoClinic.com is het sterkste bewijsmateriaal voor het gebruik van visolie voor haar rol bij het verminderen van hoge bloeddruk en hoge triglyceridenspiegels. Terwijl niet rechtstreeks gekoppeld aan het immuunsysteem, kunnen omega-3's bepaalde secundaire complicaties van hart-en vaatziekten, zoals een hartaanval of beroerte.

Krijgen van uw Omega-3's

De meeste mensen kun veilig je maximaal 3 gram visolie per dag. Visolie is echter niet de enige optie als het gaat om deze essentiële vetzuren. UMMC meldt dat gewoon twee keer per week vis eten genoeg voor algemene gezondheid. Als u niet een vis-fan bent, kunt u ook de hoeveelheid andere omega-3-rijke voedingsmiddelen in uw dieet verhogen door koken met olijfolie en snacking op sojabonen. Terwijl vis olie en andere omega-3's worden beschouwd als gezond en veilig voor de meeste mensen, is het mogelijk te overdrijven. Als u voor supplementen kiest, uw dagelijkse bedrag niet overschrijden tenzij daartoe geadviseerd door uw arts.


gerelateerde artikelen