Wat zijn de oorzaken van artritis in de vingers?

February 14

Wat zijn de oorzaken van artritis in de vingers?

Artritis is van invloed op de gewrichten, veroorzaakt pijn, stijfheid en zwelling. De knokkels zijn meestal beïnvloed door artritis en de ontsteking kan veroorzaken niet alleen pijn, maar ook zichtbare zwelling. Sommige vormen van artritis optreden in combinatie met of als gevolg van andere onderliggende aandoeningen, terwijl andere vormen stoornissen in hun eigen recht zijn. Behandelingen voor artritis, is afhankelijk van het type, zodat een accurate diagnose is van essentieel belang.

Artrose

Artrose, de meest voorkomende vorm van artritis, gebeurt wanneer de botten en het kraakbeen van een gewricht breken. Ouderdom kan een factor in de ontwikkeling van artrose zijn. Wanneer de artrose beïnvloedt de handen, zijn de vingers getikt vaak een van de eerste gebieden getroffen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, artrose treft 33,6 procent van mensen boven de leeftijd van 65 jaar en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis treedt op wanneer het lichaam; " s immuunsysteem storingen en aanvallen van de gewrichten. Volgens het nationale Instituut van artritis en Musculoskeletal en ziekten van de huid, reumatoïde artritis treft ongeveer 1,3 miljoen mensen in de VS en komt vaker voor bij oudere mensen en vrouwen. Reumatoïde artritis lijkt meestal beide zijden van het lichaam tegelijk, op het gebied van de vingers van beide handen in plaats van slechts een, bijvoorbeeld. Reumatoïde artritis in de knokkel veroorzaakt vaak misvormingen die invloed hebben op de gehele vinger.

Jicht

Jicht is een vorm van artritis die komt vaker voor bij mannen, verklaart de CDC. In een geval van jicht opbouwen kristallen van urinezuur in de gewrichten, veroorzaakt pijn en een afname van de mogelijkheid om gebruik van deze gewrichten. Jicht ontstaat vaak asymmetrisch, één knokkel joint maar niet het bijbehorende gewricht aan de andere kant van het lichaam beïnvloeden. Jicht kan worden acute, opflakkering in pijnlijke korte gevallen, of chronische.

Pseudo-jicht

Pseudo-jicht is vergelijkbaar met jicht, maar impliceert de opbouw van calcium pyrofosfaat kristallen, niet urinezuur, in de gewrichten. De vingers van beide handen kunnen worden beïnvloed. Omdat het verschil in de kristallen kan niet worden bepaald zonder fysieke waarneming, heeft een arts te trekken van de vloeistof uit het gewricht met een naald nauwkeurig bepalen welk type van artritis is te bekijken onder een microscoop.

Spondyloarthropathies

Spondyloarthropathies zijn artritis ziekten die gewrichtsontsteking naast andere symptomen veroorzaken, volgens The Merck Manuals Online medische bibliotheek. Sommige onderzoekers geloven dat ze alle een ziekte die manifesteert zich op verschillende manieren in de verschillende mensen, terwijl anderen beweren dat ze aparte verwante aandoeningen. Psoriatische artritis is een Spondylartropathie die ontstaat bij mensen met psoriasis, een huidziekte. Reactieve artritis, of het syndroom van Reiter, treedt op in combinatie met een infectie zoals de seksueel overdraagbare aandoening chlamydia of gastro-intestinale infecties.


gerelateerde artikelen