Het dieet van de Dosha Pitta

June 18

Het dieet van de Dosha Pitta

Met oorsprong traceren terug 5.000 jaar in India, Ayurveda is een van de oudste natuurlijke gezondheidssystemen in de wereld. Ayurveda omarmt het concept van "doshas", of lichaamstypes, die beschrijven van iemands fysieke eigenschappen, persoonlijkheid en dieetwensen. "Pitta" is een van de drie primaire doshas erkend in de Ayurveda. Volgens AyurBalance hebben de personen van dit type middelgrote lichaam frames, eerlijke of rossig huid en een hoge mate van ambitie. In Ayurvedische geloof, moeten die met een pitta dosha specifieke levensmiddelen en kruiden--bekend als het pitta dosha dieet--"evenwicht" de kenmerken van pitta te consumeren.

Functie

De functie van een pitta dosha dieet is te houden van de kwaliteiten van de pitta dosha in balans, waardoor individuen met dit lichaamstype te ervaren van betere gezondheid. Volgens AyurBalance omvatten tekenen dat de dosha pitta uit balans is een kritische, geïrriteerd en ongeduldig humeur; gevoelens van obsessie met betrekking tot werk, projecten en andere inspanningen; moeilijkheden die vallen in slaap of slapende restfully door de nacht; ontstoken of acne geteisterde huid; Acid reflux en pyrosis; abnormale haaruitval; frequente dorst; en een neiging tot uitbarstingen van woede en verergering. Een pitta dosha dieet wil deze symptomen te beteugelen.

Wat te eten

Het dieet pitta benadrukt sappige, zoete en coole items, die Ayurvedische artsen geloven pitta dosha in balans houdt. Een pitta dieet moet in verse plantaardig voedsel hoog en laag in vlees- en visgerechten. Volgens Jiva Ayurveda omvatten optimale voedingskeuzes voor een pitta dieet alle soorten bonen; kokosproducten; pompoen en zonnebloem zaden; fruit en rauwe salades; zoete, sappige vruchten; dagverse zuivelproducten; granen zoals tarwe, gerst, rijst en haver; en gemaakt van kokosnoot, soja of zonnebloem olie. Toegestane kruiden bevatten kardemom, koriander, dille, citroengras, pepermunt, roos, komijn, venkel en kurkuma. Koele drankjes--zoals kokosmelk, koud water, fruitsap en groentesap--zijn omarmd op een pitta-dieet.

Omgekeerd, Jiva Ayurveda stelt dat een pitta dieet moet minimaliseren of sluiten van zuur, kruidig, olieachtige, zoute en zure voedingsmiddelen, specifiek het vermijden van de meeste noten, bittere vruchten, linzen, zure zuivelproducten, ingemaakte groenten, hete of koolzuurhoudende dranken en alcohol.

Voordelen

Een pitta-dieet kan helpen individuen van dit type te herwinnen van gezondheid en volledig vertonen de positieve kwaliteiten pitta is gekoppeld. Wanneer de pitta dosha in evenwicht is vermeld het nationale Instituut voor Ayurvedische geneeskunde dat individuen uitstekende visie, een goede huid teint, gezonde verkleuring in het gezicht, glanzend haar, een moedige en vrolijke houding, een hoge mate van discipline en verantwoordelijkheid, sterke spijsvertering en doeltreffende regulering van de lichaamstemperatuur ervaren.

Aanbevelingen van de levensstijl

Volgens de Seattle-based leven in evenwicht Ayurvedische verjonging Center zijn individuen bijzonder geschikt om te ervaren een pitta gebrek aan evenwicht in de zomermaanden, waardoor dit seizoen ideaal is voor de aanneming van een pitta-dieet. Naast het eten van voedsel Ayurveda schrijft voor Netwerktaakverdeling pitta dosha, het leven in evenwicht Center raadt aan dat pitta individuen zachte yoga houdingen bij het ontwaken uitvoeren, mediteren te herwinnen van een gevoel van rust en evenwicht, licht-hued kleding in plaats van rode en gele tinten en deelnemen aan ontspannende activiteiten zoals zwemmen en wandelen in de natuur. Gecombineerd met een pitta dosha dieet, kunnen deze levensstijl praktijken helpen individuen met deze dosha handhaven van optimale gezondheid, het leven in evenwicht center wordt uitgelegd.

Effectiviteit

Ondanks zijn populariteit-- en levensduur--als een medische systeem, Ayurveda mist solide wetenschappelijk onderzoek, en de effectiviteit van het dieet van de dosha pitta blijft anekdotisch in plaats van klinisch bewezen. Het nationaal centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde (NCCAM) legt uit dat bestaande analyses van Ayurvedische benaderingen zoals dosha-balancing diëten zijn over het algemeen te klein, slecht uitgevoerd of ontsiert met ontwerpfouten als overtuigend, en dienen daarom niet vervangen meer aan strenge tests onderworpen gezondheid behandelingen. NCCAM beveelt aan op zoek naar de begeleiding van een gekwalificeerde Ayurvedische arts voordat u probeert de Ayurvedische remedies of diëten, in plaats van het aanbreken van dergelijke behandelingen zonder toezicht.


gerelateerde artikelen