Vitamine B12-deficiëntie & hoofdpijn

June 21

Vitamine B12-deficiëntie & hoofdpijn

Vitamine B12 is essentieel voor gezonde rode bloed en zenuwcellen en is ook noodzakelijk voor de vorming van DNA. Volgens de Mayo Clinic is vitamine B12 deficiëntie zeldzaam vanwege het feit dat je lichaam jaren waarde van vitamine B12 kunt. Echter kan tekort optreden als gevolg van een aantal factoren.

Symptomen

Volgens de website van de nationale instituten van gezondheid Medline Plus zijn symptomen van vitamine B12-deficiëntie verlies van evenwicht, zwakte, tintelingen of gevoelloosheid in de benen en armen en bloedarmoede. Andere symptomen zijn misselijkheid/braken, constipatie, diarree, gas en opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, verlies van eetlust, gewichtsverlies en een vergrote lever. Een vlezige rode, gladde tong is een teken van een tekort. Ernstige tekortkoming kan leiden tot schade, depressie, dementie, verwarring en geheugenverlies zenuwen.

Pernicieuze anemie

Pernicieuze anemie vindt plaats wanneer het lichaam onvoldoende vitamine B12 te maken genoeg gezonde rode bloedcellen ontbreekt. Tijdens de spijsvertering, is vitamine B12 vrijgelaten uit de eiwitten die je uit het voedsel dat je eet. Het combineert deze vervolgens met een substantie, de zogenaamde intrinsieke factor, of indien, voordat het wordt opgenomen in je bloedbaan. Pernicieuze anemie wordt veroorzaakt door onvoldoende als. Symptomen zijn vermoeidheid; duizeligheid bij het opstaan; hoofdpijn; kortademigheid; pijn op de borst; en bleke huid, tandvlees en nagel bedden. Linker onbehandeld, verderfelijke bloedarmoede kan leiden tot hart gemompel of aritmieën, vergroot hart of hartfalen.

Oorzaken

Medische aandoeningen die afbreuk doen aan vitamine B12-absorptie kunnen leiden tot deficiëntie, zoals ziekte van Crohn of coeliakie. Sommige antibiotica en inbeslagneming en diabetische medicatie kunnen beïnvloeden absorptie van vitamine B12 in de dunne darm, mogelijk de verwijdering van alle of een deel van de dunne darm. Een lintworm infectie kan ook leiden tot een tekort, omdat de lintworm op de vitamine B12 voedt.

Dieet

Een dieet weinig voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 kan leiden tot een tekort. Volgens het National Heart, Lung and Blood institute zijn vegetariërs die zuivel of dierlijke producten uitsluiten een hoger risico voor vitamine B12-deficiëntie, net als borstvoeding baby's waarvan de moeders vegetariërs zijn. Vis, gevogelte, vlees, eieren en zuivel product zijn uw beste bronnen van vitamine B12. Vegetariërs wellicht Neem supplementen om ervoor te zorgen dat ze krijgen genoeg vitamine B12 in hun dieet.

Diagnose

Diagnose van vitamine B12 deficiëntie houdt een lichamelijk onderzoek en een serie van tests van het bloed om te controleren uw complete blood count of CBC; vitamine B12 niveaus; methylmalonic zuur, MMA en homocysteïne niveaus; en intrinsieke factor en pariëtale cel antilichamen. Uw arts kan ook het beenmerg proeven verrichten.

Behandeling

Behandeling van een vitamine B12 tekort bestaat aanvullen van vitamine B12 via pillen of injecties. Schoten krijgen elke week of elke dag tot de niveaus van vitamine B12 zijn hersteld, na die tijd kan je een schot per maand. Een persoon met pernicieuze anemie kan verlangen schoten voor de rest van zijn leven.


gerelateerde artikelen