Ziekten van de amandelen

September 26

Ziekten van de amandelen

De amandelen zijn zachte weefsels die zich bevinden aan de achterkant van de keel om te helpen met het bestrijden van infecties. Soms kunnen de amandelen groeien echt grote en moeten worden verwijderd. In sommige gevallen de amandelen kunnen besmet raken, en witte pus begint te vormen op hen. Problemen met slikken en een zere keel zijn veelvoorkomende symptomen van tonsillar problemen. Bepaalde ziekten display van deze symptomen.

Tonsillitis

Tonsillitis verwijst naar een virale of bacteriële ontsteking van de amandelen. De Mayo Clinic zegt dat symptomen van tonsillitis rood, gezwollen amandelen zijn; problemen met slikken; witte vlekken op de amandelen; koorts; en koude rillingen. Tonsillitis kan ook leiden tot een zere keel, pijnlijke slikken, verlies van de stem, een hoofdpijn en vergrote lymfeklieren.

De Mayo Clinic zegt dat de amandelen eigenlijk als een filter voor bacteriën dienen. Soms kunnen bepaalde bacteriën, zoals groep A Streptoccocci, infiltreren de amandelen en tonsillitis veroorzaken. Virussen zoals het Epstein-Barr-virus wordt echter meestal een tonsillitis veroorzaken.

Een kind en nauwe contacten met virale of bacteriële-beladen personen verhogen het risico voor het ontwikkelen van tonsillitis, zegt de Mayo Clinic.

Virale tonsillitis vereist normaliter geen behandeling met antibiotica. Integendeel, gorgelen met zout water, drinken van warme vloeistoffen zoals Bouillon of thee en het nemen van over-the-counter drugs zoals ibuprofen of paracetamol kunnen behandelen virale tonsillitis, zegt de Mayo Clinic.

Bacteriële tonsillitis wordt behandeld met orale penicilline voor ongeveer tien dagen. Soms chirurgische verwijdering van de amandelen nodig is wanneer een persoon zeven of meer keel infecties per jaar heeft; vijf of meer keel infecties per twee jaar; of drie of meer keel infecties voor een periode van drie jaar, zegt de Mayo Clinic.

Peritonsillair abces

Indien onbehandeld, leidt tonsillitis tot een Peritonsillair abces. MedlinePlus zegt dat een Peritonsillair abces een opeenhoping van pus rond de amandelen is. Één of beide amandelen kunnen worden beïnvloed. Enkele oorzaken, kunnen de amandelen scheuren en lekken van pus, die valt binnen het gehemelte, de borst en de longen.

Specifieke Peritonsillair abces symptomen zijn kwijlen, problemen met het openen van de mond, een zere keel, heesheid, koude rillingen, koorts en tedere klieren rondom de kaak en de keel, zegt MedlinePlus. Een Peritonsillair abces kan ook gezicht zwelling veroorzaken.

Behandeling voor een Peritonsillair abces bestaat antibioticum medicatie en pijnstillers. Soms chirurgen naar afvoer het abces kunnen besluiten, en de amandelen kunnen worden verwijderd. Obstructie, een huidinfectie van de borst, kaak of nek (cellulitis), een infectie van het hart (endocarditis), vloeibare accumulatie rond de longen (pleurale effusie) of longontsteking kan ontstaan als een Peritonsillair abces als onbehandeld.

Tonsillar kanker

The Merck Manual zegt dat tonsillar kanker is meestal te vinden in mannen die drink en rook. Het bepaalt ook dat kanker van de amandelen meestal gevolgen heeft voor mensen tussen de leeftijden van 50 en 70 jaar.

Symptomen van tonsillar kanker zijn een zere keel dat naar het oor verplaatsen kunt. In sommige gevallen kan een brok van de nek worden gevoeld en gezien. Van de forfaitaire cellen kunnen verspreiden naar de lymfeklieren en vervolgens verspreid naar de rest van het lichaam. Straling, chemotherapie en chirurgie zijn de behandelingsopties voor tonsillar kanker. The Merck Manual zegt dat ongeveer 50 procent van de mensen gedurende ten minste vijf jaar na de diagnose overleven.


gerelateerde artikelen