Welke oorzaken emotionele gevoelloosheid?

June 21

Welke oorzaken emotionele gevoelloosheid?

Wanneer mensen het gevoel emotioneel gevoelloos, kunnen ze zich emotioneel losgekoppeld van een situatie---bijvoorbeeld, een persoon in een trieste situatie die niet huilen voelt. Emotionele gevoelloosheid kan ook leiden tot een persoon te voelen hopeloos over haar toekomst. Verschillende psychologische omstandigheden of reacties op bepaalde gebeurtenissen kunnen emotionele gevoelloosheid veroorzaken.

Post-Traumatische Stress-Stoornis

Wanneer mensen een traumatische gebeurtenis, zoals oorlog, seksueel misbruik of een natuurramp ervaren, het trauma kan invloed op hen emotioneel. Sommige overlevenden van trauma kunnen ontwikkelen een soort angststoornis, post-traumatische stress-stoornis of PTSS genoemd. Patiënten kunnen opdringerig herinneringen, zoals flashbacks, die hen eraan te over de gebeurtenis herinneren hebben. Als de flashback zeer levendig is, wordt de patiënt kan emotioneel reageren. De Mayo Clinic wordt uitgelegd dat er twee soorten van emotionele reacties bij PTSS optreden kunnen: emotionele numbing en emotionele opwinding, zoals steeds gemakkelijk geschrokken. Tijdens de fase van emotionele gevoelloosheid, kunnen patiënten na te denken over de traumatische gebeurtenis voorkomen. PTSS-patiënten kunnen problemen nauwe relaties onderhouden hebben. Problemen met concentratie en geheugen kunnen ook optreden bij PTSS-patiënten emotioneel gevoelloos geworden.

Depressie

Gustavus Adolphus College wijst erop dat 7 tot en met 12 procent van de mannen en 20 tot 25 procent van de vrouwen hebben depressie, die is van een stemmingsstoornis. Depressie veroorzaakt veranderingen in de emotionele toestand van een patiënt. Veel depressie patiënten worden verdrietig en met huilen spreuken en depressie kan ook leiden tot patiënten zich emotioneel gevoelloos. Tijdens depressie, kunnen patiënten hebben verminderd plezier in activiteiten die ze gebruikt om van te genieten. Zij kunnen het gevoel geïsoleerd en onwaardig van de liefde of voorkomen dat andere mensen. Depressie patiënten wellicht geen onnodige schuld en laag gevoel van eigenwaarde. Denken kan worden beïnvloed door depressie, wat resulteert in moeilijk beslissingen of te concentreren. Patiënten kunnen ook van zelf kritisch nadenken, zelf neerzetten. New Mexico State University merkt op dat sommige mensen zichzelf als een manier om te gaan met de emotionele gevoelloosheid kan snijden.

Verdriet

Wanneer mensen dierbaren verliezen, ervaren zij verdriet. California State University Northridge merkt op dat tussen de 5 en 10 procent van de mensen ervaren verdriet op een bepaald moment. Tijdens de eerste fase van verdriet---schok en vermijden---mensen kunnen voelen emotioneel gevoelloos. Deze emotionele gevoelloosheid kan laatste één tot twee weken na het leren over een verlies. Mensen kunnen niet geloven dat de gebeurtenis plaatsvond. De emotionele gevoelloosheid verdwijnt door de tweede fase van verdriet, acute rouwende, wanneer mensen emotioneel zich bewust van het verlies geworden.

Stress

Stress is een normaal onderdeel van het leven, maar wanneer wordt het overweldigende en begint die een persoon emotioneel treft, emotionele gevoelloosheid kan ontwikkelen. De emotionele stress kan leiden tot conflicten thuis---zoals relatieproblemen--- of op het werk---bijvoorbeeld slechte beoordelingen. Dientengevolge, kan emotioneel gestresste mensen geworden apathisch, meer alcohol of drugs gebruiken, ondervindt bij het maken van beslissingen en slapen meer dan gebruikelijk. De Cleveland Clinic verklaart dat sommige mensen zich in reactie op de emotionele gevoelloosheid en overweldigende stress kan kwetsen.


gerelateerde artikelen