Curcumine voordelen

August 30

Curcumine voordelen

Lang een steunpilaar van de traditionele Indische geneeskunde, curcumine is een chemische verbinding gevonden in kurkuma, een kruidachtige plant, die behoort tot de familie van de gember. Kurkuma, bekend wetenschappelijk als Curcuma longa, is waarschijnlijk het best bekend als één van de belangrijkste ingrediënten in curry poeder. Hoewel anekdotisch bewijs van curcumine de medicinale voordelen heeft lang bestaan, onderzoek studies--allermeest zij dier - en in-vitro-gebaseerde--geven de stof heeft veelbelovende anti-oxidant, anti-inflammatoire en zelfs anti-kanker eigenschappen. Het is niet nog duidelijk hoe effectief curcumine worden zal wanneer het wordt wijder getest bij de mens.

Anti-aging eigenschappen

In een 2013 nummer van "BioFactors", een team van Amerikaanse en Chinese onderzoekers gemeld op hun overzicht van recente studies naar de anti-aging eigenschappen van curcumine. Deze studies hebben gericht op de mogelijkheid van curcumine te vertragen het verouderingsproces in modelorganismen. Ze noemen bewijs uit een groot aantal studies waarin curcumine stijgt de gemiddelde levensduur van drie dergelijke organismen: nematode rondworm, de Drosophila fruitvlieg soorten en muizen. Zij concluderen dat de verlenging van de levensduur eigenschappen van curcumine verschijnen voort te vloeien uit "gunstig regulering van gemeenschappelijke oxidatieve stress reacties en leeftijdsgebonden genen," nuttige basis voor toekomstige klinische studies bij menselijke proefpersonen leggen.

Kan helpen strijd obesitas

Geconfronteerd met een groeiende wereldwijde epidemie van obesitas, zijn medische onderzoekers altijd op zoek naar manieren om te keren deze alarmerende trend en de hieruit resulterende toename in verwante aandoeningen, zoals type 2 diabetes en hart-en vaatziekten. Twee Egyptische biochemie onderzoekers gekeken naar de effecten van curcumine--afzonderlijk en wanneer gebruikt in combinatie met resveratrol--op een studiegroep van zwaarlijvige diabetische ratten. Resveratrol, een samenstelling die gevonden in rode wijn en bepaalde planten, heeft aangetoond dat de antioxiderende eigenschappen hebben. Rapportage over de resultaten van hun studie in maart 2013 de kwestie van de "Moleculaire & klinische farmacologie", aldus de onderzoekers curcumine had therapeutische voordelen zowel alleen als in combinatie. Samen, curcumine en resveratrol waren echter effectief bij het voorkomen van toename in lichaamsgewicht winnen en bloed glucoseniveaus terwijl het ook het verhogen van de proefdieren insuline resistentie index.

Bestrijdt depressie

Een team van Indiase farmacologische onderzoekers heeft een kleinschalige klinische studie laten verrichten om te bepalen of de curcumine had potentieel als een behandeling voor depressie. Ze gemonteerd een studiegroep van 60 patiënten die gediagnosticeerd met depressieve stoornis. Sommige patiënten kregen dagelijkse doses van 1000 mg curcumine, terwijl anderen kreeg 20 mg fluoxetine, een antidepressivum gebruikte recept. Anderen ontvangen nog steeds een combinatie van beide. Hoewel het effect van anti-depressieve grootste in de ontvangers van de combinatie, patiënten die behandeld werden met ofwel curcumine of fluoxetine toonde significante resultaten van de anti-depressieve was. Het onderzoeksteam zei in een online publicatie van het artikel door "Fytotherapie onderzoek", dat de studie levert het eerste klinisch bewijs dat curcumine is een veilige en effectieve behandelingsoptie voor patiënten met een depressieve stoornis. Daarnaast is de studie aangetoond dat curcumine niet produceren suïcidale gedachten of andere aanwijzingen van psychotische stoornis.

Anti-kanker eigenschappen

In één van verscheidene studies het onderzoeken van curcumine is potentieel als een agent van de anti-kanker, Italiaanse onderzoekers onderzocht curcumine de effectiviteit bij de behandeling van pancreatic kanker. Op dit moment is de wijdst gebruikte chemotherapeutische agent gemcitabine, die een aantal ongewenste bijwerkingen heeft. Het onderzoeksteam getest curcumine zowel in vitro en in vivo in een muismodel van menselijke pancreatic kanker. Rapporteren hun bevindingen in een 2013 nummer van "BioMed Research International", aldus onderzoekers dat hun studie heeft aangetoond dat curcumine aanzienlijk geremd de verspreiding van de kankercellen en bijgedragen aan het versnellen van de geprogrammeerde celdood van kwaadaardige cellen. Deze bevindingen, zeiden ze, blijkt dat curcumine heeft een sterke potentieel voor de behandeling van menselijke alvleesklierkanker.


gerelateerde artikelen