Crohn's Disease & C - reactief proteïne

November 17

Ziekte van Crohn is een soort ontstekingsdarmziekte, een chronische aandoening van ontsteking in het maag-darmkanaal. Het is een auto-immuun-stoornis, een soort voorwaarde waarin het lichaam zijn eigen weefsels, verwarren als buitenlandse of gevaarlijke aanvallen. Deze reactie leidt vervolgens tot chronische ontsteking. Één van de tests voor het meten van de ontsteking is de C - reactief proteïne, of CRP. Hoewel niet specifiek voor de ziekte van Crohn, is CRP een waardevolle test om te controleren van ontsteking bij patiënten met inflammatoire darmziekte.

Test

C - reactief proteïne is een acutefase-reactieve, een van een groep van stoffen geproduceerd door de lever en uitgebracht in de bloedbaan in reactie op ontsteking. Volgens Lab Tests Online, wordt CRP ook verhoogd met infecties, tijdens hartaanvallen, na chirurgische ingrepen en in reactie op de pijn. Hoewel niet specifiek voor een voorwaarde in het bijzonder de CRP test kan helpen bij de verdere evaluaties van de gids voor oorzaken van infectie of ontsteking en kan worden gebruikt voor het beoordelen van het lichaam van de reactie op een bepaalde behandeling. Bij patiënten met de ziekte van Crohn, kan een verhoging van CRP waarschuwen artsen van een flare-up van ontsteking.

Oorzaken

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is niet bekend. Wat wel bekend is dat het immuunsysteem bij mensen met de ziekte van Crohn een auto-immune reactie vertoont, veroorzaakt door ontstekingen in de darmen. In tegenstelling tot de ulceratieve colitis, het andere type van inflammatoire darmziekte die alleen van invloed op de dikke darm, kunnen mensen met de ziekte van Crohn hebben ontsteking overal in het maag-darmkanaal, uit de mond naar de anus. Volgens MedlinePlus, ziekte van Crohn gebeurt meestal bij mensen tussen 15 en 35 jaar oud.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Crohn variëren, afhankelijk van het deel van het maagdarmkanaal, getroffen door een ontsteking. Mensen hebben in het algemeen, abdominale krampen, koorts, vermoeidheid, gewichtsverlies en diarree. Als de ontsteking is gelokaliseerd in de dikke darm, kunnen patiënten met de ziekte van Crohn overvloedige bloed in hun ontlasting hebben. Andere symptomen zijn constipatie, ontsteking van de ogen, artritis, mond zweren, huiduitslag en zwelling van het tandvlees. De CRP is meestal sterk verhoogd bij patiënten met de ziekte van Crohn, en met de andere symptomen, het helpt bij het maken van de diagnose.

Behandeling

De behandeling van ziekte van Crohn gaat op lange termijn voedingssteun voor het optimaliseren van de calorie-inname. Ijzersupplementen zijn belangrijk als rectaal bloeden tot bloedarmoede leidt. Steroïden en andere anti-inflammatoire geneesmiddelen kunnen worden gebruikt tijdens de opflakkeringen van ontsteking. Een groep van geneesmiddelen genaamd immunomodulators kan helpen bij het beheersen van de auto-immune reactie van het lichaam en kan verminderen de noodzaak voor steroïden, die op lange termijn schadelijke bijwerkingen kunnen hebben. Een dalende niveau van de CRP is een teken dat de behandeling effectief is in het verminderen van ontstekingen.


gerelateerde artikelen