Hoe werkt het Mirena bij vleesbomen?

May 1

Hoe werkt het Mirena bij vleesbomen?

Uteriene vleesbomen, ook wel genoemd leiomyomas of myomas, zijn noncancerous gezwellen die in de baarmoeder vormen. Vleesbomen kunnen variëren in vorm en grootte en symptomen variëren sterk. Veel vrouwen beseffen nooit hebben vleesbomen of hun artsen hen per ongeluk tijdens een routine onderzoek ontdekken. Echter, sommige vrouwen vereisen behandelingen en een dergelijke behandeling is het gebruik van levonorgestrel of Mirena.

Oorzaken

De National Institutes of Health verklaart dat uteriene vleesbomen het meest voorkomende type tumor gevonden in het bekken zijn en dat maar liefst één op de vijf vrouwen in de vruchtbare jaren uteriene vleesbomen kunnen hebben. De oorzaak van de uteriene vleesbomen is onbekend, maar de groei van de tumoren lijkt af te hangen grotendeels van het hormoon oestrogeen. Zolang een vrouw is menstrueren, zal het fibroom waarschijnlijk blijven blijven groeien, hoewel meestal langzaam.

Typen

Uteriene vleesbomen ontwikkelen in het spierweefsel van de baarmoeder, volgens het Amerikaanse Congres van verloskundigen en gynaecologen. De National Institutes of Health verklaart dat uteriene vleesbomen kunnen myometrial, die zich in de spieren van de baarmoederwand, submucosal, die zich net onder het oppervlak van het baarmoederslijmvlies, subserosal, die zich net onder de buiten bekleding van de baarmoeder of pendunculated, uitsteken van een stengel aan de buitenkant van de baarmoeder of in de baarmoederholte. Sommige vleesbomen zijn kleine, nauwelijks waarneembare binnen de baarmoeder, terwijl anderen kunnen groeien groot genoeg is om het bekken of de buikholte te vullen. Een vrouw wellicht een fibroom of meerdere vleesbomen zijn. De groei van de baarmoeder vleesbomen is onvoorspelbaar. Veel vleesbomen kunnen blijven erg klein, terwijl anderen snel groeien of blijven groeien gedurende een aantal jaren.

Symptomen

Symptomen van uteriene vleesbomen bevatten vaak abdominale volheid, bloeden tussen periodes, verhoogde frequentie van de urine, zware menstruatie bloeden, menstruatie die langer dan normaal, gevoel van druk in de onderbuik duren, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, bekken kramp of pijnlijke periodes. Het Amerikaanse Congres van Gyneacologen legt uit dat andere symptomen bevatten uitgebreide baarmoeder en buik, miskramen en onvruchtbaarheid.

Mirena

Mirena is een intrauterine device goedgekeurd door de voedsel en Drug Administration voor gebruik als geboorte controle en om te helpen verlichten van zware bloeden bij vrouwen last van zware bloeden en pijn veroorzaakt door uteriene vleesbomen, volgens Drugs.com. Mirena werkt door het vrijgeven van een constante dosis progestageen, een hormoon dat zorgt voor verlichting van symptomen, maar krimpt niet tumoren.

Bijwerkingen

Zoals alle medicijnen heeft Mirena bijwerkingen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn acne, rugpijn, borstpijn, wijzigingen in de menstruele bloeden, veranderingen in de seksuele drang, bloeden, kramp, hoofdpijn, misselijkheid, braken, gewichtstoename en kramp tijdens stage, volgens Drugs.com. In zeldzame gevallen kan een allergische reactie optreden. Tekenen van een allergische reactie omvatten huiduitslag, netelroos, jeuk, ademhalingsproblemen, benauwdheid en zwelling van de mond, lippen of tong. Andere ernstige reacties kunnen bevatten genitale zweren, koorts, borst brokken, visie wijzigingen, plotselinge beenpijn, ernstige hoofdpijn, braken, ongewone vaginale afscheiding of geur, plotselinge verpletterende pijn op de borst en pijnlijke geslachtsgemeenschap. Patiënten moeten hun arts aan deze omstandigheden onmiddellijk waarschuwen.


gerelateerde artikelen