Progesteron crème & gewichtstoename

June 14

Progesteron crème & gewichtstoename

Progesteron is een steroïde hormoon dat bereidt en onderhoudt de baarmoeder op de zwangerschap. Progestageen is een van een groep van steroïde hormonen die de werking van progesteron na te bootsen. Progesteron of progestageen crème kan worden gebruikt voor het reguleren van de menstruatie en helpen verlichten de symptomen van de menopauze, meldt Medline Plus. Hormoon vervangende therapie of HST combineert vaak progesteron met oestrogeen te verminderen van andere symptomen die gepaard gaan met de menopauze, opvliegers en vaginale droogheid. Bijwerkingen geassocieerd met progesteron of progestageen bevatten gewichtstoename.

Effecten

Progesteron of progestageen kan verschillende effecten afhankelijk van het specifieke merk voorgeschreven en hoeveel u gebruikt, meldt de Mayo Clinic hebben. Terwijl hoge doses van progesteron nodig zijn kunnen om door te gaan van een zwangerschap, kunnen lage doses van progestageen zwangerschap kunt voorkomen. Progesteron werkt ook als onderdeel van hormoon vervangende therapie of HST door het verminderen van de hoeveelheid oestrogeen in de baarmoeder. Progesteron crème kan opvliegers, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en andere symptomen bij menopauzale vrouwen afnemen.

Betekenis

Ongebruikelijke of snelle gewichtstoename is een mogelijke bijwerking van progestativa. As a matter of fact progestativa worden soms gebruikt voor het stimuleren van de eetlust en behandelen van dramatische gewichtsverlies in kankerpatiënten of personen met een verworven immuundeficiëntie syndrome of AIDS, meldt de Mayo Clinic. Progestativa stimuleren de productie van bepaalde eiwitten die kunnen verbeteren van de eetlust en gewichtstoename veroorzaken.

Overwegingen

Progesteron kan vochtretentie die leiden kan tot een opgeblazen gevoel of zwelling van de enkels, voeten of gezicht. In sommige gevallen kan verlies van eetlust optreden, notities Drugs.com. Bijkomende bijwerkingen kunnen zijn slaperigheid, spierpijn, prikkelbaarheid, diarree, borsten, droge mond en laagwaardige koorts.

Waarschuwing

Commerciële progesteron crèmes kunnen sterk variëren in extra ingrediënten en voorgestelde doseringen. Er bestaat weinig geloofwaardige gegevens ter ondersteuning van de effectiviteit van progesteron crème, waarschuwt de American Academy of Family Physicians of AAFP. Vrouwen met een voorgeschiedenis van leverziekte, borstkanker of abnormale vaginale bloedingen moet geen gebruik van progesteron crème. Vertel uw arts of tandarts dat u progesteron gebruikt als u een chirurgische ingreep ondergaan zijn gepland.

Outlook

Vrouwen die operaties hebben gehad niet meestal nodig progesteron, neemt nota van de Cleveland Clinic. Neem contact op met uw arts over de potentiële voordelen en bijwerkingen van progesteron. Altijd toepassen progesteron crème op de huid precies zoals aangegeven. Houd er rekening mee dat bepaalde bijwerkingen van progesteron kan niet zijn gemeld.


gerelateerde artikelen