Medicijnen die leiden hyperkaliëmie tot kunnen

January 16

Medicijnen die leiden hyperkaliëmie tot kunnen

Te veel kalium in het bloed, een aandoening genaamd hyperkaliëmie, kan leiden tot hartaanval. In hun artikel over drug-geïnduceerde afwijkingen van het metabolisme van kalium, gepubliceerd in het "Poolse archieven van interne geneeskunde" in 2008, zeggen Poolse nephrologists Franciszek Kokot en Lidia Hyla-Klekot kalium afwijkingen zoals hyperkaliëmie levensgevaarlijk kan zijn. Terwijl hoog kalium niveaus leiden medische aandoeningen zoals diabetes en nier falen tot kunnen, zijn er veel medicijnen die leiden hyperkaliëmie ook tot kunnen.

ACE-remmers

Veel mensen met hypertensie nemen wat heet angiotensine-converting enzyme-remmers of ACE-remmers, om bloeddruk te verlagen. Omdat deze geneesmiddelen leiden een stijging van de kalium niveaus tot kunnen, moeten patiënten worden gecontroleerd voor hyperkaliëmie. Enkele voorbeelden van ACE-remmers zijn het ramipril, captopril, benazepril, lisinopril, enalapril en quinapril.

Nephrologist Mark Perazella, M.D. van de Yale University School of Medicine gemeld in de "American Journal of Medicine" in 2000 dat tot 38 procent van de patiënten die ACE remmers op risico is van de ontwikkeling van hyperkaliëmie.

ARBs

Angiotensine II receptor blokkers of ARBs, worden gebruikt door veel mensen met hoge bloeddruk. Als ACE-remmers, deze drugs ook kunnen leiden tot hyperkaliëmie. Voorbeelden van enkele ARBs zijn valsartan, losartan, olmesartan en irbesartan. Volgens Perazella is het risico voor de ontwikkeling van hyperkaliëmie van ARBs ongeveer 7 procent.

Afweeronderdrukkers

Mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad treft immuunonderdrukkende geneesmiddelen om te voorkomen dat het orgel zijn afgewezen door hun immuun systeem. Afweeronderdrukkers, echter verhogen het risico op hyperkaliëmie. Volgens Perazella, kan het risico worden maar liefst 53 procent voor patiënten die de immuunonderdrukkende drug-tacrolimus en 44 procent bij patiënten met cyclosporine, ook een immuunsuppressivum.

Trimethoprim-sulfamethoxazol

Een antibioticum met name verheft het risico op hyperkaliëmie: trimethoprim-sulfamethoxazol of TMP-SMX. Volgens een studie van Canadese farmacoloog Tony Antoniou en collega's, gepubliceerd in de "Archives of Internal Medicine," ouderen Ontario bewoners leeftijd 66 jaar en ouder, die waren nemen van ACE-remmers of ARBS en vervolgens nam ook TMP-SMX, had een zeven-maal groter risico voor ziekenhuisopname voor hyperkaliëmie. Dit werd vergeleken met ACE-remmers of ARBs patiënten die werden behandeld met amoxicilline in plaats van TMP-SMX. De onderzoekers raden dat individuen op ACE-remmers of ARBs die infecties ontwikkelen een antibioticum dan TMP-SMX moeten worden gegeven. Deze studie was gebaseerd op ziekenhuisopnamen voor hyperkaliëmie in de periode 1994-2008.

Steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen

Sommige onderzoekers hebben een verhoogd risico gevonden voor hyperkaliëmie onder patiënten die steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen of NSAID's. In een analyse van studies van de drug-geïnduceerde hyperkaliëmie, Perazella gemeld dat NSAID's het risico op hyperkaliëmie tot 46 procent vergroot.

Kaliumsparende diuretica

Kokot en Hyla-Klekot vermeld in de "Poolse Journal of Internal Medicine" dat kaliumsparende diuretica leiden hyperkaliëmie tot kunnen. Deze drugs, die vaak worden gebruikt voor de behandeling van hypertensie, veroorzaken de retentie van kalium in het lichaam. Perazella zei kaliumsparende diuretica kunnen hyperkaliëmie in tot 19 procent van de patiënten veroorzaken.

Voorbeelden van kaliumsparende diuretica zijn amiloride hydrochoride, spironolacton en triamtereen.


gerelateerde artikelen