Complicaties van nierstenen

February 9

Complicaties van nierstenen

Meestal nierstenen kunnen doorgeven zonder hulp of worden verwijderd uit het lichaam zonder permanente schade. Echter, als een niersteen blokken urine stroom voor een periode van tijd, kunnen complicaties ontstaan. De National Kidney Foundation (NFK) waarschuwt dat preventie van nierstenen belangrijk is omdat herhaald exemplaren van nierstenen verhogen het risico van het ontwikkelen van chronische nierziekte.

Recidiverende nierstenen

Het NKF meldt dat met een niersteen uw risico verhoogt van het ontwikkelen van een ander. Hebt u een 50 procent kans op het ontwikkelen van een andere steen binnen een termijn van 5 tot 7 jaar.

Infectie

Nierstenen kan leiden tot infectie. Cystitis, die is een ontsteking van de blaas, kan ontstaan als een niersteen is het blokkeren van stroom van urine uit de blaas. Ontsteking van de blaas voering van de steen en geconcentreerde urine kan leiden tot infectie. Donna D. Ignatavicius, MS RN en M. Linda Workman, Ph.D., auteurs van "Medisch-chirurgisch Nursing: kritisch denken voor Collaborative Care," verklaren dat als een blaasontsteking is niet vroeg gevangen en op de juiste wijze behandeld kan het verspreid naar de nieren. Pyelonefritis, een infectie van de nieren en de urineleiders, kan ontwikkelen, die u kunt zeer ernstig geworden en maak je heel ziek.

Urine retentie

Een andere complicatie van nierstenen is urine retentie. Als de steen de urinebuis blokkeert zult u niet in staat om te plassen. Samen met het risico van infectie, uw blaas zal worden opgezwollen en u aanzienlijke pijn veroorzaken. Chirurgische ingreep kan nodig zijn.

Chirurgische ingreep

Een complicatie van de nier steen is de noodzaak voor invasieve behandelingen. Als de steen niet kan op zijn eigen passeren, mogelijk de eerste behandeling shockwave lithotripsy. Deze procedure maakt gebruik van hoogenergetische geluidsgolven gericht op de steen te breken zij in kleinere stukjes zodat het gemakkelijker kan worden doorgegeven.

Als shockwave lithotripsy niet werkt of u niet een kandidaat voor deze procedure, is chirurgische ingreep de volgende stap. Dit vereist een verblijf in het ziekenhuis en verhoogt het risico op complicaties zoals een infectie, en verlengt de periode van de terugwinning.

Nierfalen

Een ernstige complicatie van nierstenen is acuut nierfalen. Als de niersteen de ureter blokkeert zodat urine niet kan afvoer van de aangetaste nier, zal urine back-up in de nier. Druk in de nier kan beïnvloeden bloedtoevoer naar het orgel en de nieren beschadigen. Infectie kan ook ontstaan, zijn eigen schade aan de nieren. Verminderde nierfunctie creëert meer gezondheidsproblemen waarbij medisch ingrijpen. Als u niet kan plassen, kan niet u uitscheiden van afvalstoffen uit het lichaam. Chirurgische ingreep is noodzakelijk; echter, als de schade aan de nieren ernstig genoeg is, moet u ook wellicht acute dialyse voor een korte periode van tijd.

Terugkerende infecties en trauma van herhalen nierstenen verhoogt het risico van blijvende nierschade. Dit kan leiden tot chronische nierziekten en chronisch nierfalen


gerelateerde artikelen