Oorzaken van een Cluster hoofdpijn

October 25

Oorzaken van een Cluster hoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een primaire hoofdpijn ziekte, wat betekent dat het treedt niet op als een symptoom voor andere onderliggende ziekte. Clusterhoofdpijn invloed op mannen zes keer meer dan vrouwen en begint meestal tussen de leeftijden van 20 en 50, volgens de steungroep van Cluster hoofdpijn. Clusterhoofdpijn worden gekenmerkt door afleveringen van ondraaglijke pijn meestal achter het oog aan de ene kant van het hoofd. Deze afleveringen kunnen duren van 15 tot 180 minuten, en de neiging om te herhalen op bepaalde tijdstippen van de dag, meestal tijdens het slapen. Hoewel de precieze oorzaak is niet bekend, zijn er enkele bekende triggers en verschillende hypothese over de oorzaak.

Hypothalamus

De hypothalamus, een kleine klier in de hersenen, releases hormonen die bijdragen tot het reguleren van de lichaamstemperatuur, de inname van voedsel en water, seksueel gedrag en voortplanting, psychologische cycli, emotionele reacties en circadiane ritmen. Hormonen vrijgegeven door de hypothalamus stimuleren of remmen de afscheiding van hormonen door andere klieren met inbegrip van de hypofyse. Op deze manier koppelt de hypothalamus het zenuwstelsel aan het endocriene systeem.

Patiƫnten die lijden aan clusterhoofdpijn vaak hebben abnormale niveaus van hormonen zoals cortisol, melatonine, prolactine en schildklier stimulerend hormoon in het bloed. Dit impliceert de hypothalamus, die rechtstreeks de vrijlating van deze hormonen uit de hypofyse, de bijnier en de pijnappelklier regelt.

Neurotransmitters

De Mayo Clinic zegt dat wijzigingen in de bloedspiegels van sommige neurotransmitters, chemische stoffen die van en naar de hersenen signalen, verantwoordelijk voor het veroorzaken van clusterhoofdpijn kunnen worden. Serotonine is een neurotransmitter die hoofdzakelijk in de gastro-intestinale en centraal zenuwstelsel gevonden wordt. Serotonine reguleert stemming, eetlust, slaap, spiercontracties en cognitieve functie. Hoe de serotonineniveaus van invloed kunnen zijn op het ontstaan van cluster hoofdpijn is niet begrepen, maar het is een van de factoren in aanmerking.

Milieu Triggers

De hoofdpijnen van de migraine, die gelijkaardig zijn toch verschillend aan clusterhoofdpijn, is bekend dat er specifieke triggers. De relatie tussen triggers en cluster hoofdpijn is minder begrepen; Er zijn echter verscheidene milieufactoren die van invloed kunnen zijn voor het begin van de afleveringen.

De consumptie van alcohol is de enige erkende dieet trigger voor clusterhoofdpijn, volgens de informatie bekendgemaakt in de"Orphanet voor zeldzame ziekten." Roken of inademen van sigarettenrook kan ook leiden tot afleveringen.

Andere omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op de clusterhoofdpijn zijn hoogte, fel zonlicht en warmte. Bepaalde medicijnen, zoals nitroglycerine genomen voor hartproblemen, kunnen ook leiden tot cluster hoofdpijn.


gerelateerde artikelen