Truvia vs. Stevia

February 17

Truvia vs. Stevia

Er is veel belangstelling voor deze dagen in de potentiële gebruik van de stevia-plant als een natuurlijke zoetstof niet giftig, noncaloric. Het hele blad, dat waar de actieve chemische stoffen worden aangetroffen is, is verboden in de VS door de FDA uit verkoop als een levensmiddelenadditief of zoetstof, hoewel het extract is goedgekeurd als een voedingssupplement. In 2008, de FDA eindelijk de GRAS status--toegekend algemeen erkend als veilig--naar een enkel zuivere bestanddeel van stevia-blad extract genaamd rebiana, ook bekend als rebausdioside A, voor gebruik in zoetstoffen. Rebiana is nu gevonden in supermarkten in alternatieve zoetstoffen met sound-alike namen aan de stevia, zoals Truvia opgenomen.

Stevia: Een traditionele kruid

De stevia plant is inheems in Zuid- en Midden-Amerika maar ook in andere gebieden zoals Azië wordt gekweekt. Het heeft een lange geschiedenis van culinaire en medicinale gebruik door de inheemse bevolking van Paraguay, zonder bekende negatieve effecten. De bladeren zijn reputatie te zijn twee keer zo zoet als lijstsuiker. De zoete smaak wordt toegeschreven aan een synergie-effect van verschillende stoffen geclassificeerd als rebaudiosides en steviosides. Sommige mensen ontdekken een nasmaak, of zwakke zoethout-achtige bitterheid hele stevia, maar niet gezuiverde rebiana, die is bekend om zijn 200 keer zoeter dan suiker. Als een natuurlijk volwassen plant, hele stevia bladeren niet octrooieerbaar, noch kan de naam zijn handelsmerk.

Het verhaal van Truvia

Truvia wordt verkocht door Cargill Inc. De ingrediënten op het etiket vermeld zijn erythritol, stevia blad uittreksel en natuurlijke smaken. Labelen van wet dicteert dat ingrediënten vermeld in aflopende volgorde volgens gewicht. Volgens het label voeding feiten, een portie van Truvia is 3,5 gram en een portie bevat 3 gram erythritol. Doen van de wiskunde, en dit laat 0.5 gram van "stevia extract." Het bedrijf maakt geen melding van rebiana in gedrukte vorm, alleen dat het product bevat "de zoetste delen van de stevia plant." Truvia is gemaakt met gezuiverde en geïsoleerde ingrediënten, zodat haar formuleringen kunnen worden geoctrooieerd. De naam die truvia is een handelsmerk.

Erythritol: Geen verband met Stevia

Erythritol is een suiker alcohol ook bekend als polyol. Andere bekende suiker alcoholen zijn xylitol, sorbitol en mannitol. Kleine hoeveelheden suiker alcoholen zijn natuurlijk gevonden in diverse vruchten. Hun chemische formules kunnen worden gedupliceerd in het lab, en ze worden vaak gebruikt als alternatieve "natuurlijke" zoetstoffen in snoep, kauwgom en andere producten. Hun voordeel is dat ze slecht geabsorbeerd in het maagdarmkanaal; hun calorie bijdrage is dus minder dan suiker. De keerzijde van hun slechte absorptie, is echter de mogelijke bijwerking van opgeblazen gevoel en diarree. Volgens een artikel in "Food Business News", gepubliceerd in 2013, wordt het gebruikt in Truvia erythritol gesynthetiseerd in het lab uit genetisch gemodificeerde maïs.

Maken van een beslissing

De website van Truvia publiceert de lange geschiedenis van traditioneel gebruik van stevia bladeren; de marketing lijkt te impliceren dat Truvia hetzelfde als stevia is, maar zijn belangrijkste ingrediënt synthetische erythritol is. Een hangende class action-rechtszaak ingeleid door een consument in Hawaï behandelt deze kwestie. De rechtszaak ook uitdagingen van het product "all natural" vorderingen. Geen enkel bewijs, blijkt evenwel dat Truvia schadelijk is.


gerelateerde artikelen