Ziekten met hoge Cortisol niveaus

August 31

Ziekten met hoge Cortisol niveaus

Ziekten in verband met een hoog cortisol niveau, of hypercortisolism, komen doorgaans onder de aandacht van patiënten en hun artsen vanwege de onderscheidende tekens en de symptomen die gepaard gaan met teveel cortisol. Patiënten met hypercortisolism ervaring vaak vermoeidheid, zwakte, prikkelbaarheid en een ophoping van buikvet. Hoog cortisol niveaus optreden met tumor-gerelateerde of neoplastische, ziekten die betrekking op de hersenen, bijnieren of andere organen hebben kunnen. Diagnose gaat vaak laboratoriumtests en imaging studies om te bepalen van de locatie van de tumor en een passende behandeling strategie.

Hypofyse adenoom

De hypofyse is een kleine endocriene orgaan, gelegen aan de onderzijde van de hersenen op ongeveer ooghoogte. De hypofyse scheidt een scala aan hormonen die stimuleren van andere endocriene klieren in het lichaam. De voorste regio van de hypofyse scheidt adrenocorticotropic hormoon of ACTH, dat stimuleert de bijnieren. Een tumor van de hypofyse, bekend als een hypofyse-adenoom, kan bovenmatige niveaus van ACTH afscheiden. In reactie op de verhoogde ACTH-niveau produceren de bijnieren grote hoeveelheden hormonen, waaronder cortisol. Overproductie van cortisol veroorzaakt door een ACTH-afscheidende hypofyse-adenoom staat bekend als de ziekte van Cushing.

De UCLA gezondheid systeem Division of Neurosurgery meldt dat hypofyse adenomas in ongeveer één uit elke 1.000 volwassenen optreden. Hoewel de meeste hypofyse adenomas noncancerous bewijzen, kunnen deze tumoren binnenvallen of comprimeren in de buurt van breinstructuur. Compressie van de nabijgelegen oog zenuwen kan bedreigen visie.

Bijnier adenoom en carcinoom Adrenocortical

Sommige tumoren noncancerous en kanker bijnier produceren een teveel cortisol. Bijnier adenomas zijn noncancerous of goedaardig, bijnier tumoren. Adrenocortical carcinoom is een tumor van de buitenste oppervlakte van de bijnier, bekend als de bijnierschors.

Chirurgische verwijdering van de bijnier, of adrenalectomy, blijft de behandeling van keuze voor de productie van cortisol tumoren, Drs. Damian Morris en Ashley Grossman nota over de medische referentie website Endotext.com. Voor patiënten met een contra-indicatie voor operatie of geavanceerde adrenocortical carcinoom adviseren artsen vaak medische therapie te onderdrukken cortisol productie. Medicijnen vaak gebruikt ter vermindering van cortisol productie omvatten mitotane, metyrapone en ketoconazol.

Ectopische ACTH syndroom

Bepaalde soorten nonpituitary tumoren kunnen leiden tot adrenocorticotropic hormoon, wat leidt tot overstimulatie van de bijnieren en een hoog cortisol niveau. Deze aandoening, die bekend staat als ectopische ACTH syndroom, meeste treedt vaak op met specifieke soorten tumoren van de Long, meldt de nationale Instituut van Diabetes en de spijsverterings en nierziekten. Tumoren van de schildklier, alvleesklier en thymus klier kunnen ook leiden tot ACTH, wat leidt tot een hoog cortisol niveau.

Chirurgische verwijdering van de tumor is de voorkeur behandelingsoptie voor ectopische ACTH syndroom, volgens Morris en Grossman. Voor patiënten die tumoren kanker blijken, maar kunnen artsen aanbevelen andere behandelmogelijkheden.


gerelateerde artikelen