Over de pijn van diabetische neuropathie

May 22

Volgens de National Institutes of Health is neuropathie een aandoening van de zenuw die invloed op veel diabetische patiënten, vooral patiënten die diabetes hebben gehad gedurende vele jaren. Neuropathie gevolg van schade aan de zenuwen, meestal in de perifere zenuwen, die buiten de hersenen en het ruggenmerg. Als gevolg van de schade aan de zenuwen optreden pijn en gevoelloosheid in verschillende gebieden van het lichaam. Hoewel de pijn van diabetische neuropathie kan vrij ongemakkelijk, kan medicatie helpen verlichten van de symptomen van pijn.

Statistieken

Volgens de National Institutes of Health hebben 60 tot 70 procent van de diabetespatiënten neuropathie. Het risico toeneemt bij diabetespatiënten die diabetes hebben gehad gedurende ten minste 25 jaar, hebben problemen hun bloedglucose controle, hoge niveaus van bloed vet en bloeddruk, en zijn ook overgewicht.

Typen

Er bestaan meerdere soorten diabetische neuropathie, volgens de National Institutes of Health; deze verschillende soorten diabetische neuropathie invloed hebben op verschillende delen van het lichaam. Perifere neuropathie, waarbij de perifere zenuwen is de meest voorkomende vorm van diabetische neuropathie. Pijn of een verlies van gevoel treedt op in de tenen, voeten, benen, hand en armen als gevolg van perifere neuropathie. Autonome neuropathie resulteert in veranderingen in de functie van de spijsvertering, darmen en blaas. Autonome neuropathie heeft daarnaast invloed op seksuele respons, transpiratie, de zenuwen die invloed hebben op het hart, de bloeddruk, de longen en de ogen. Proximale neuropathie resulteert in pijn in de dijen, heupen en kont, die leiden zwakte in de benen tot kan. Het vierde type van diabetische neuropathie, focal neuropathie, veroorzaakt plotselinge zwakte in een of meer zenuwen, wat tot spierzwakte of pijn leidt.

Oorzaken

Andere oorzaken van neuropathie omvatten lage niveaus van insuline, schade aan de bloedvaten, auto-immune aandoeningen, roken, alcoholgebruik, erfelijke vatbaarheid voor ziekten van het zenuw- en mechanische verwondingen zoals carpaal tunnelsyndroom.

Symptomen

Pijn is het meest voorkomende symptoom van diabetische neuropathie, hoewel de locatie van pijn hangt af van welk soort neuropathie die de patiënt heeft. Bijkomende symptomen zijn verspillen van de spieren in de handen en voeten, zwakte, indigestie, misselijkheid, braken, duizeligheid, problemen met plassen en seksuele problemen.

Verlichting van pijn

Meerdere medicijnen kunnen worden gebruikt voor het verlichten van de pijn van diabetische neuropathie, met inbegrip van tricyclische antidepressiva, andere antidepressiva, anti-epileptica en opioïden. Soorten tricyclische antidepressiva die zijn voorgesteld door de National Institutes of Health zijn amitriptyline, imipramine en desipramine; andere antidepressiva die gebruikt kunnen worden zijn duloxetine en venlafaxine, bupropion, paroxetine, citalopram. Naast antidepressiva, anti-epileptica zoals pregabaline, gabapentine, carbamazepine en lamotrigine kunnen het behandelen van de pijn van diabetische neuropathie. Opioïden, zoals gecontroleerde vrijgegeven oxycondone en opioïden-achtige drugs zoals tramadol, kunnen ook worden gebruikt.


gerelateerde artikelen