Hoe lipide & eiwit metabolisme afwijken van de koolhydraatstofwisseling

January 23

Hoe lipide & eiwit metabolisme afwijken van de koolhydraatstofwisseling

Na het nemen van een hap van een boterham of kauwen op sommige pizza, geef u waarschijnlijk niet dat voedsel een andere gedachte. Maar nadat u slikken, het lichaam schopt in spijsvertering en metabolisme van de lipiden, eiwitten en koolhydraten in het voedsel. Elk van deze voedingsstoffen heeft een unieke metabolische weg voor volledige opsplitsing van het voedsel in om deze te worden gebruikt door het hele lichaam.

Lipide metabolisme

"Lipide" is een andere naam voor vet. Wanneer vetten worden gegeten, hebben meerdere organen in het lichaam om zich te bemoeien te breken. De alvleesklier maakt lipase, het enzym dat de dikke banden doorbreken kan zodra het de dunne darmen. De lever maakt gal, dat is opgeslagen in de galblaas tot het ook wordt vrijgegeven in de dunne darmen. De gal bindt met de gebroken omhoog dikke stukken zodat ze geabsorbeerd in de bloedstroom voor gebruik door cellen worden kunnen.

Eiwit metabolisme

Eiwit van chemische verdeling begint in de maag. Hier, begint zoutzuur en een enzym pepsine genaamd te breken uit elkaar eiwit. Dan, in de dunne darmen, vier verschillende enzymen die zijn gemaakt door de alvleesklier breken de eiwitten stukken helemaal tot de individuele aminozuren worden geabsorbeerd. De meeste van het eiwit heeft gemaakt door naar de bloedbaan tegen de tijd dat het maakt het halverwege de dunne darmen. De aminozuren en stikstof worden vervoerd in het bloed bij alle cellen moet worden afgeleverd.

Koolhydraatstofwisseling

Koolhydraten beginnen hun verdeling zodra ze de mond, waar het speeksel amylase enzym, dat deel van speeksel uitmaakt, begint te werken. Het blijft deze breken in de maag en de dunne darmen is ingevuld door een enzym oproep alvleesklier amylase. Uiteindelijk, suikers en zetmeel krijgen kleiner en kleiner totdat zij zijn individuele monosacchariden die vervolgens kunnen worden geabsorbeerd in de dunne darmen.

Sommige koolhydraten kunnen niet worden uitgesplitst helemaal in het menselijk lichaam. Deze koolhydraten, vezels, genaamd reizen naar beneden in de dikke darm, waar ze met andere afvalstoffen die niet worden geabsorbeerd worden doorgegeven.

Vergelijkbaar, maar verschillende

Koolhydraten, eiwitten en vetten volgen enkele soortgelijke processen voor de spijsvertering. Ze allemaal beginnen met het proces van de verdeling in de mond, wordt gebroken met kauwen en nog kleinere met het karnen van de maag zijn opgedeeld. De meerderheid van deze voedingsstoffen worden geabsorbeerd in de bloedstroom in de dunne darmen. Ook vertrouwen alle ze op enzymen om ze te breken tot klein genoeg stukken om te worden gebruikt door de instantie voor ultieme metabolisme, waar hun energie en andere onderdelen worden gebruikt door afzonderlijke cellen.


gerelateerde artikelen