Borst haargroei bij vrouwen

October 22

Borst haargroei bij vrouwen

Als u ongewenste haargroei op uw borst ervaart, u kan zich schamen, maar vaker wel dan niet, het is meestal gewoon een overlast. Neem contact op met uw arts als u zich zorgen maakt, als het op een onderliggend probleem duiden kan. Ongewenste haargroei op vrouwen zou als gevolg van verschillende redenen, maar er zijn behandelingen te ontdoen van of het verbergen van de borsthaar.

Identificatie

Ongewenste haargroei, genoemd hirsutisme, kan zich voordoen als vrouwen ook produceren veel van mannelijke hormonen, zoals testosteron, androgenen of zijn extra gevoelig voor hen. Het haar dat groeit in is grof en donker en kan groeien op de lippen, kin, borst, buik of rug--de typisch gebieden op een man. Het is de testosteron die verantwoordelijk is voor de darkly gepigmenteerde haargroei stimuleren. Hirsutisme is meestal onschuldig, maar kan worden van een onderliggend probleem.

Oorzaken

Een oorzaak van het hirsutisme omvat polycysteus ovarium syndroom, oftewel een verstoring van de vrouwelijke geslachtshormonen van een vrouw. Deze onevenwichtigheid kunt wijzigen de menstruele cyclus en de huid en veroorzaken kleine cysten in de eierstokken te ontwikkelen. Een andere oorzaak van de ongewenste haargroei is Cushing syndroom, gekenmerkt door blootstelling aan hoge niveaus van cortisol. Dit kan gebeuren bij het nemen van de corticosteroïden of het hormoon cortisol. Een andere mogelijke oorzaak is aangeboren adrenal hyperplasie, oftewel een gebrek aan een enzym dat nodig is om de hormonen cortisol en aldosteron, waardoor het lichaam te produceren van teveel mannelijk hormoon.

Behandeling met geneesmiddelen

Polycysteus ovarium syndroom kan worden behandeld met geboortenbeperkingspillen, progesteron pillen of LH-releasing hormoon analogen. Metformine is ook gebruikt ter verbetering van de symptomen. Behandeling voor het syndroom van Cushing omvat langzaam afnemende gebruik van corticosteroïd, als dat is het probleem, of het verwijderen van de tumor die het probleem van teveel cortisol kan worden veroorzaakt. Aangeboren adrenal hyperplasie wordt behandeld met cortisol hormoonniveaus terug naar normaal.

Cosmetische behandeling

Uw ongewenste haargroei kan worden verwijderd of behandeld om te verschijnen minder merkbaar, indien u dit wenst. Borsthaar kan worden geschoren, maar het lijkt dikker. Andere opties voor verwijdering zijn chemicaliën, chaptalisatie en threading. Waxen en het plukken zijn ook haalbare opties, maar ze kunnen pijnlijk zijn en veroorzaken littekens, zwelling of roodheid. Elektrolyse of laser ontharing gebruikt elektrische stroom om permanent haarzakjes beschadigen. Bleken of lichter zal helpen uw borsthaar worden minder zichtbaar. Zwaarlijvigheid kan leiden tot een chemische kettingreactie die verhoogt van androgenen, dus afvallen kan helpen verminderen van ongewenste haargroei.


gerelateerde artikelen