Wat zijn de verschillende soorten menselijke tanden?

December 6

Wat zijn de verschillende soorten menselijke tanden?

De volwassen menselijke mond bevat 32 permanente tanden. Er zijn vier lagen naar een tand. De pulp is de middelste van de tand samengesteld uit zachte bindweefsel, bloedvaten en zenuwen. De cementum, gemaakt van mineralen, heeft betrekking op de pulp en helpt bij het anker de tand. De meerderheid van de tand is samengesteld uit dentine waardoor de tand zijn vorm. De glimmende buitenkant van de tand is gemaakt van glazuur, de moeilijkste stof in het menselijk lichaam volgens de tandheelkundige gezondheid-Site. Er zijn vier typen tanden die samenwerken om te helpen te scheuren en kauwen van voedsel die nodig zijn voor de voeding.

Snijtanden

Snijtanden, scherpe tanden, een afkorting hebben vlakke oppervlakken met een rechte, scherpe rand. De voorkant 4 boven en onder tanden zijn snijtanden, 8 totale snijtanden in de menselijke mond maken. Deze tanden werken om te knippen en voedsel in kleine stukjes die kunnen worden gekauwd door de andere tanden bijten. Snijtanden hebben een lange conische wortel die het in het kaak-bot wordt verankerd.

De snijtanden van primaire (ook bekend als baby tanden) zijn de eerste tanden uitbarsten. De onderste snijtanden beginnen meestal te verschijnen tussen 6 en 10 maanden oud, volgens het Online Magazine van de kennis, terwijl de bovenste snijtanden staan tussen 8 en 12 maanden van leeftijd.

Hoektanden

De hoektanden zijn de sterke, puntige tanden gevonden in de hoeken van de mond. Er zijn 4 hoektanden, twee bovenop en twee op de bodem. De hoektanden omringen de snijtanden. Deze tanden worden gebruikt om te versnipperen en scheuren van voedsel.

De top hoektanden worden vaak ook de eyeteeth genoemd. De hoektanden zijn de langste tanden in de mond en verder reiken dan de andere tanden. Als de snijtanden hebben de hoektanden één enkel toegangspunt. De hoektanden zijn daarnaast de enige tanden met een enkele cusp (een afgeronde projectie op het kauwen oppervlak van een tand), volgens Forensische tandheelkunde Online.

Pre kiezen

Achter elke tand canine zijn twee vooraf molaire tanden, ook bekend als bicuspids. Dit maakt een totaal van 8 vooraf molaire tanden in de volwassen menselijke mond. De pre kiezen hebben een plat oppervlak met ten minste 2 cuspen en worden gebruikt voor het kauwen en het breken van voedsel. De vooraf molaire tanden hebben 1 of 2 wortels.

Kiezen is uitgevallen

De tanden gevonden verst terug in de mond zijn de kiezen. Er zijn 12 kiezen in het erotische lichaam, 3 in elk kwadrant. De kiezen hebben het grootste bovenoppervlak het maximum kauwen en slijpen van het voedsel te voorzien. Dit is belangrijk aangezien de kiezen de definitieve tanden voedsel meet voor het doorslikken zijn. Kiezen heb. tussen 2 en 4 wortels om hen te verankeren in het kaak-bot

De derde kiezen zijn ook bekend als de verstandskiezen. Deze kiezen zijn de laatste te verschijnen, tot uitbarsting in de late tienerjaren tot de jaren twintig. De verstandskiezen zijn vaak verwijderd vanwege gebrek aan ruimte in de kaak of vanwege een gedeeltelijke uitbarsting die tot infectie leiden kan.


gerelateerde artikelen