Celiac Disease symptomen bij volwassenen

November 24

Celiac Disease symptomen bij volwassenen

Coeliakie is een medische aandoening waarbij de lichaamseigen immuunsysteem een ongebruikelijke reactie initieert wanneer blootgesteld aan gluten, een stof gevonden in rogge, tarwe en gerst. De oorzaak van deze ziekte is onbekend en symptomen van deze aandoening bij volwassenen kunnen aanzienlijk variëren tussen patiënten. Kinderen of volwassenen die de ontwikkeling van symptomen van coeliakie dient verdere evaluatie en behandeling van een huisarts.

Maagklachten

De meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met coeliakie bij volwassenen zijn maag-gerelateerd. Patiënten kunnen ervaring frequente aanvallen van misselijkheid, braken, gas of opgeblazen gevoel, verklaren medische professionals in Beth Israël diaken Medical Center in Boston, Massachusetts. Coeliakie kan ook leiden tot volwassenen om terugkerende diarree of constipatie, die maag verergeren kan overstuur symptomen. Eetlust veranderingen kunnen optreden die kan leiden tot onbedoelde gewichtsverlies bij bepaalde patiënten. Deze voorwaarde kan ook verhinderen dat het spijsverteringskanaal absorberen van noodzakelijke voedingsstoffen en vitaminen uit de gebruikelijke voeding van een patiënt. Dientengevolge, deze patiënten kunnen worden ondervoed en stinkende ontlasting die in het toilet als het gevolg van overtollig vet niveaus binnen de stoelgang zweven kunnen produceren. De ernst van de maag overstuur symptomen ervaren door coeliakie patiënten kunnen variëren van milde tot ernstige en zijn meestal slechtste nadat een patiënt een gluten-bevattende voeding opneemt.

Vermoeidheid of depressie

Volwassenen met coeliakie kunnen overmatige vermoeidheid of stemmingswisselingen ervaring als symptomen van deze aandoening, verklaart Medline Plus, een informatieve medische website opgericht door de Amerikaanse National Library of Medicine en de National Institutes of Health. Toegenomen vermoeidheid kan een patiënt kunnen blijven alert en actief overdag beïnvloeden. Stemmingswisselingen, zoals depressie of angst, kunnen worden verergerd door de vermoeidheid-symptomen en kunnen een negatieve invloed hebben op een patiënt familie, sociale of relaties.

Droge huid of haaruitval

Coeliakie kan een patiënt risico van het ontwikkelen van dermatitis herpetiformis verhogen, waarschuwt een huidziekte gekenmerkt door de aanwezigheid van droge, jeukende, vloeistof gevulde huidletsels, Up To Date, een peer-reviewed gezondheids- en medische informatie website voor patiënten. Deze letsels van de huid kunnen verschijnen over het lichaam, met inbegrip van de ellebogen, knieën en onderrug en patiënten te krabben op de aangetaste huid-regio, die leiden littekenvorming tot kan kan veroorzaken. Bepaalde coeliakie-patiënten ervaren ook haaruitval als een symptoom van deze aandoening. Haaruitval kan ontwikkelen op de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers en kan resulteren in sparse, fragmentarische gebieden over de aangetaste huid.

Spier, gewricht of bot pijn

Sensaties van pijn in de spieren, gewrichten of botten kunnen ontwikkelen als een symptoom van coeliakie bij volwassenen, verklaart het Beth Israël diaken Medical Center. Deze symptomen kunnen worden ongemakkelijk en kunnen bijdragen aan afleveringen van vermoeidheid. Pijn in het lichaam kan variëren van mild tot ernstig en kan met tussenpozen optreden bij bepaalde patiënten.

Mond zweren of neusbloedingen

Patiënten met coeliakie vaak blijken vaker dan gezonde patiënten zweren van de mond of neusbloedingen, te ontwikkelen verklaart Medline Plus. Mondelinge maagzweren kunnen pijnlijk en invloed kunnen hebben op een patiënt de eetlust, terwijl neusbloedingen tot duizeligheid of hoofdpijn bij bepaalde patiënten leiden kunnen.

Onvruchtbaarheid of gemiste menstruatie

Vrouwen met coeliakie kunnen onregelmatige menstruele cycli optreden of wellicht moeite ze zwanger, verklaren de ambtenaren van de gezondheidsdienst van Beth Israël diaken Medical Center. Patiënten die last hebben van om het even welk van deze symptomen moeten praten met een arts over het beheren van de gevolgen van coeliakie.


gerelateerde artikelen