Voordelen van bosbessen voor de ogen

May 22

Voordelen van bosbessen voor de ogen

Bosbessen, een rijke bron van vitaminen en mineralen, kan het verbeteren van de gezondheid van veel weefsel, met inbegrip van de ogen. Bosbessen zijn rijk aan anthocyanen, een stof die historisch werd gedacht aan het verbeteren van nachtzicht. Hoewel bosbessen niet kundig voor nachtzicht daadwerkelijk te verbeteren zitten mei, kunnen ze hebben andere voordelen voor ogen.

Voedingsstoffen in bosbessen

Bosbessen bezitten een aantal vitaminen en ze zijn vooral rijk aan antioxidanten. Antioxidanten kunnen helpen beschermen weefsels tegen schade door vrije radicalen, die DNA, eiwitten en membranen van de cel beschadigen kunnen. In het bijzonder, bevatten bosbessen en andere verwante fruit anti-oxyderende stoffen genaamd anthocyanen. Het is deze hoge concentratie van anthocyanen, dat zou goed zijn voor de voordelen van bosbessen voor de gezondheid van het oog.

Bosbessen en staar

Staar zijn een van de belangrijkste oorzaken van verlies van de visie en het resultaat van wijzigingen in het oog, waardoor het moeilijk voor licht om naar het netvlies. Hoewel cataract kunnen worden behandeld met een operatie, is er wellicht de anthocyanen in bosbessen gunstig voor mensen met staar. Volgens een artikel gepubliceerd in een 2001 editie van "Alternatieve geneeskunde Review", bosbessen gebleken het potentieel om te vertragen cataract progressie in ouderen.

Bosbessen en netvlies schade

De inhoud van de hoge anthocyanin in bosbessen mogelijk ook het netvlies beschermen tegen schade. Een studie gepubliceerd in de "British Journal of Nutrition" in 2012 gevonden dat anthocyanen netvlies cellen tegen schade als gevolg van veroudering en licht beschermen. Een andere studie, gepubliceerd in een 2012 editie van "Laboratorium onderzoek," gevonden dat een uittreksel anthocyanin netvlies cellen ook beschermd tegen schade veroorzaakt door een ontsteking. Hiermee wordt een mogelijk mechanisme waarmee bosbessen de ogen beschermen kon, maar meer onderzoek moet worden gedaan bij de mens. Met name, kunnen ontsteking, veroudering en licht leiden tot de generatie van schadelijke moleculen genaamd van reactieve zuurstof soorten. Deze moleculen kunnen beschadigen cellen in de ogen, met name de cellen in een deel van het oog de retinale pigment epitheel, genoemd en kunnen bijdragen tot de leeftijd afhankelijke macular degeneratie.

Bosbessen en nachtzicht

Hoewel bosbessen en andere anthocyanin-rijke vruchten historisch gebruikt zijn ter verbetering van de visie van de nacht, ze eigenlijk mogelijk niet dat gunstig voor dat doel. Een artikel gepubliceerd in een uitgave van 2004 van "EnquĂȘte van oftalmologie" vond dat er niet afdoende klinisch bewijs dat bosbessen of andere voedingsmiddelen met anthocyanen enig voordeel voor nachtzicht hebben. Echter onderzoek meer moet worden gedaan om te bepalen of er enig voordeel voor mensen met verminderde nachtzicht.


gerelateerde artikelen