Verschillen tussen Alpha & Beta Glucose

July 12

Verschillen tussen Alpha & Beta Glucose

Glucose is een van de "eenvoudige suikers"--een ironische naam, omdat de chemie van deze verbindingen nogal complex is. Het systeem voor de naamgeving voor suikers weerspiegelt deze complexiteit. Chemici gebruiken voorvoegsels zoals Alfa en beta om aan te duiden van verschillende versies van glucose en andere suiker moleculen. Aan de oningewijden, deze voorvoegsels lijkt mysterieuze, maar als u eenmaal suiker structuur begrijpt, hun aard en het doel zal duidelijker.

Lineaire en cyclische

Elke molecule glucose is een koolstof-backbone met OH - groepen en waterstofatomen die eraan verbonden zijn. Op de top van de keten is een zuurstof-atoom dubbel-gebonden aan een koolstofatoom; gezamenlijk worden deze twee atomen een carbonylgroep genoemd. De ruggengraat van de koolstof van het molecuul glucose kan coil omhoog zodat de carbonyl-koolstof van de aanvallen van de een -OH groep in de buurt van de onderkant van de keten en het molecuul glucose een ring vormt. Deze ringvormige structuur is de cyclische vorm van glucose, terwijl de structuur van de straight chain de lineaire vorm is. In de oplossing is de cyclische vorm veruit het vaker.

Ring formaties

Glucose kan vijfring of zesring ringen vormen. De zesring ring komt veel vaker voor, en in de oplossing de overgrote meerderheid van glucose moleculen zijn gevonden te hebben zesring ringen. Aangezien lineaire en cyclische vormen onderling kunnen converteren, echter geen molecuul glucose ooit vastgesteld in de vorm van zesring ring; het kan heen en weer gaan. Het brengen het grootste deel van zijn tijd in de vorm van zesring ring, maar de occasionele conversie van en naar andere vormen doet iets interessants te zijn structuur.

Ring vorm

U kunt de cyclische vorm van glucose verbeelden een zeshoek steunend op een vel papier. Een atoom in de zeshoek is een zuurstof-atoom; de andere vijf zijn koolstofatomen. De zeshoek heeft een - CH2-OH groep aangesloten en vier andere -OH-groepen. Elk van deze vijf groepen kunnen worden ofwel boven het steunvlak van de ring, over het algemeen weergegeven als een verbindingslijn aan te wijzen omhoog of eronder, met een lijn die naar beneden wijst. De zuurstof-atoom in de ring wordt door Conventie getekend met de hoger-juiste hoek van de zeshoek.

Alpha en Beta

Het verschil tussen Alfa en beta glucose is niets meer dan de positie van een van de vier -OH-groepen. De koolstof rechts van de zuurstof-atoom in de zeshoekige ring wordt de anomere koolstof genoemd. Als de -OH-groep die eraan verbonden zijn onder de ring, is de molecule alpha glucose. Als de -OH-groep boven de ring, is de molecule bèta glucose. Sinds de lineaire en cyclische vormen van glucose Inter converteren met elkaar annuleertekenzwenking Alfa glucose in bèta glucose en vice versa. Als u een monster van pure alpha glucose neemt en het in water zet, zult u omhoog beëindigen met een steekproef thats deel alpha en deel bèta glucose.


gerelateerde artikelen