Oorzaken van veelvuldig urineren bij mannen

December 16

Medisch beoordeeld door
George Krucik, MD, MBA

Oorzaken van veelvuldig urineren bij mannen

Vaak moeten plassen bij mannen kan worden een overlast, slaap verstoren en reden geven tot bezorgdheid. Er zijn vele mogelijke oorzaken van veelvuldig urineren, met inbegrip van infectie van de blaas of prostaat klier, een vergrote prostaat of ziekten die de lichaamseigen productie van urine, zoals diabetes en bepaalde soorten nierfalen vergroten. Vaak moeten plassen bij mannen moet worden beoordeeld door een arts.

Vergrote prostaat

De prostaat klier produceert sperma. Ongeveer de grootte van een walnoot, het omringt de urinebuis aan de voet van de blaas. Bepaalde aandoeningen kan de prostaat worden uitgebreid, waardoor het te druk op de urethra en blok afvoer van urine uit de blaas. Goedaardige prostatic hyperplasia of BPH en prostaatkanker veroorzaken prostaat uitbreiding. Enkele van de tekenen van prostaatkanker en BPH zijn hetzelfde, volgens Southwestern Medical Center. Symptomen zijn onder meer veelvuldig urineren, vooral 's nachts; dribbelen van urine; een zwakke stroom van urine en de onmogelijkheid om te plassen. Bijkomende symptomen van prostaatkanker zijn pijn in de lagere rug, dijen of heupen, neemt nota van het National Cancer Institute.

Urine landstreekbesmetting

De urinewegen is samengesteld uit de urinebuis, de urineleiders, de blaas en de nieren. Infectie kan leiden tot wanneer bacteriƫn binnenkomt en reist naar boven, volgens Drugs.com. Aandoeningen die leiden tot onvolledige lediging van de blaas kunnen verhogen het risico van infectie. Andere factoren die het risico vergroten zijn niet besneden wordt, een vergrote prostaat klier, anale seks en een verzwakt immuunsysteem. Symptomen zijn onder meer brandende of pijn tijdens het plassen, frequent of dringend plassen, bewolkt, bloedige of stinkende urine en koorts. Behandeling met antibiotica voorkomt ernstige complicaties die kunnen ontstaan als de bacterie verspreidt zich naar de nieren of de bloedbaan.

Prostatitis

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat klier dat leiden pijn en zwelling, volgens de Merck Manuals Online medisch woordenboek tot kan. Prostatitis kan worden veroorzaakt door een bacteriƫle infectie. Acute infecties van de prostaat snel ontwikkelen en produceren van meer intense symptomen dan chronische prostatitis, die zich wat langzamer ontwikkelt. Krampen van de spieren van de blaas kunnen veroorzaken frequent, dringend plassen die brandwonden of pijnlijk is. Andere symptomen zijn pijnlijke erectie en zaadlozing, pijn tussen de balzak en anus en constipatie. Acute prostatitis kan ook koorts, bloed in de urine of moeilijk urineren.

Diabetes

Diabetes is een aandoening die het vermogen van het lichaam te gebruiken glucose als brandstof te wijten aan een gebrek aan insuline of een weerstand, volgens Medline Plus verstoort. Type 1 diabetes ontwikkelt snel en kan snel leiden tot coma en de dood indien niet behandeld, terwijl type 2 veel langzamer ontwikkelt en mildere symptomen heeft. Symptomen van diabetes zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Meer plassen, verhoogde dorst en honger en vermoeidheid zijn symptomen van beide typen diabetes. Type 1 diabetes treden ook misselijkheid en braken, alsmede gewichtsverlies ondanks een toegenomen eetlust.


gerelateerde artikelen