Wat is de oorzaak een wit gecoat tong in Kids?

May 11

Wat is de oorzaak een wit gecoat tong in Kids?

Een witte coating op de tong van een kind kan worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoeningen. Vaak ouders zal afvragen als een witte coating gewoon normale voedselresten op de tong van een kind is. Een eenvoudige swipe van de tong met een NAT washandje zal helpen bepalen als de witte coating veegt weg. Als dit niet gebeurt, of als afvegen van de witte coating irritatie van de tong veroorzaakt, is het waarschijnlijk een indicatie van een van een aantal verschillende voorwaarden.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie die in de mond optreedt. Het veroorzaakt een witte coating op de tong, alsmede de witte vlekken op de binnenkant van de lippen en wangen en op het tandvlees. Het is gebruikelijk bij baby's jonger dan 1 jaar, als gevolg van hun onrijp immuunsysteem. Het is besmettelijk, vooral bij kinderen die delen van flessen of fopspenen. Oudere kinderen die hebben gecompromitteerd immuunsysteem van onderliggende medische aandoeningen soms ontwikkelen lijster. Kinderen die gebruik maken van een corticosteroïd inhalator voor astma zijn ook vatbaar om het verkrijgen van de lijsters. Het moet worden behandeld met een orale anti-gist medicatie.

Roodvonk

Volgens een 2004 review artikel gepubliceerd in het American Family Physician, is een van de kenmerken van roodvonk een "witte aardbei tong." Het zal lijken op een witte coating en de smaakpapillen onder kan enigszins opzwellen, waardoor een bes-achtige verschijning aan de tong. De witte coating gekoppeld roodvonk zelden treedt op door zelf. De meeste van de tijd, verschijnt kinderen met roodvonk ook andere karakteristieke symptomen zoals keelpijn, koorts en huiduitslag.

Geografische tong

Sommige kinderen hebben een normale variatie in de verschijning van de tong die eruit ziet als wervelende witte flarden, hierna aangeduid als een "geografische tong." Een artikel van 2007 in American Family Physician citeert de incidentie van geografische tong tussen de 1 en 3 procent van de bevolking in de Verenigde Staten. De oorzaak van geografische tong is onbekend en het heeft absoluut geen medische gevolgen. De witte kolkende patronen op de tong kan migreren van een patroon naar een ander na verloop van tijd.

Coxsackievirus

Een gemeenschappelijke jeugd-virus, coxsackievirus, vaak oorzaken witte "spots" op de tong. Ze zijn eigenlijk pijnlijke zweren veroorzaakt door het virus. Deze witte vlekken op de tong meestal laatste drie tot vijf dagen en verdwijnen op hun eigen zonder medische interventie. Ze zijn besmettelijk, dus kinderen verdacht dat coxsackievirus moet oppassen niet te drinken, gebruiksvoorwerpen of speeksel delen met andere kinderen.


gerelateerde artikelen