IC sulfamethoxazol bijwerkingen

December 1

Sulfamethoxazol is een antibioticum dat gewoonlijk in combinatie met trimethoprim voorgeschreven wordt. Deze antibiotica (vaak verkocht onder de naam Bactrim of Septra) kunnen samen worden gebruikt om een verscheidenheid van infecties, waaronder infecties van de urinewegen en middenoor te behandelen. Ze kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van malaria en een zeldzame soort longontsteking Pneumocystis carinii pneumonie genoemd. Zoals alle geneesmiddelen hebben ze het potentieel om bijwerkingen veroorzaken.

Gastro-intestinale problemen

Sommige van de bijwerkingen van sulfamethoxazol beïnvloeden het spijsverteringsstelsel. Deze bijwerkingen, Drugs.com notities, kan zijn misselijkheid, braken, verlies van eetlust en diarree. In sommige gevallen wellicht de diarree een teken van een nieuw verworven intestinale infectie, zodat patiënten op zoek naar bloedige diarree moeten.

Neurologische effecten

Sulfamethoxazol kan ook leiden tot een relatief kleine neurologische problemen. RxList.com merkt op dat patiënten die sulfamethoxazol nemen geluid in hun oren (ook bekend als tinnitus) en duizeligheid (vertigo) kunnen optreden. Sommige psychiatrische bijwerkingen hebben ook opgemerkt, met inbegrip van nervositeit, angst, depressie en apathie.

Photosensitivity

Photosensitivity is een ander gedocumenteerd neveneffect van sulfamethoxazol gebruik. Photosensitivity betekent dat de huid van de patiënt gevoeliger voor de effecten van de zon is. Drugs.com beveelt aan dat patiënten die sulfamethoxazol Vermijd zonnebanken, sunlamps en direct zonlicht en zonnebrandcrème wanneer ze buiten.

Leverschade

Sulfamethoxazol, HealthSquare notities, kan leverschade veroorzaken. Symptomen van ernstige leverschade zijn geelverkleuring van de huid en het wit van de ogen (geelzucht), ernstige upper buikpijn en klei-gekleurde ontlasting.

Het beenmerg problemen

Sulfamethoxazol kan ook interfereren met het beenmerg het vermogen om te produceren van bloedcellen. Dit kan leiden tot bloedarmoede als gevolg van de patiënt rode bloedcellen worden uitgeput. Symptomen van bloedarmoede zijn vermoeidheid en bleekheid. Patiënten kunnen ook het ontwikkelen van agranulocytose, die is het resultaat van het beenmerg niet in staat om nieuwe witte bloedcellen produceren. Dit brengt een patiënt ernstige risico van het ontwikkelen van infecties.

Stevens - Johnson syndroom

Stevens - Johnson syndroom is het gevolg van een ernstige reactie van de huid en de slijmvliezen op drugs zoals sulfamethoxazol. Deze aandoening begint met griep-achtige symptomen, waarna een pijnlijke paarse of rode huiduitslag ontwikkelt. De aangetaste huid zal dan blister en schil af. Hierdoor kan de onderliggende lagen van de huid te worden besmet, leidt tot cellulitis (sinaasappelhuid) of sepsis. Stevens - Johnson syndroom is een medische noodsituatie, en alle patiënten die de ontwikkeling van een huiduitslag houdend sulfamethoxazol moeten contact opnemen met hun arts.


gerelateerde artikelen