De ontdekking van Cholesterol

August 12

De ontdekking van Cholesterol

Cholesterol is een noodzakelijk bestanddeel van mens en dier celmembranen. Maar liefst 13 Nobel prijzen zijn beloond voor onderzoekers die hun leven bestuderen van cholesterol doorgebracht en daarom cholesterol onderzoekers Michael S. Brown en Joseph L. Goldstein in hun Nobelprijs lezing beschreven cholesterol als de "de hoogst ingericht klein molecuul in biologie."

Cholesterol was voor het eerst geïsoleerd in 1769, maar productieve onderzoek naar de structuur en de functie niet beginnen pas in de 20e eeuw. Ontwikkeling van nieuwe onderzoeksapparatuur heeft geholpen de onderzoekers begrijpen structuur van cholesterol, evenals zijn functie.

Isolatie van Cholesterol

Cholesterol was eerst ontdekt in de gal en galstenen door François Poulletier de la Salle in 1769. (Referentie 2) De chemicus Eugène Chevreul het herontdekt in 1815 en noemde het "cholesterine." (Referentie 2) Onderzoeker Boudet was de eerste om te vinden van cholesterol in het bloed in 1833. (Referentie 2)

Ontdekking van de structuur

Duitse chemici Heinrich O. Wieland en Adolf O.R. Windaus won de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1928 voor hun werk, waaronder ook ontdekkingen van de moleculaire samenstelling en structuur van cholesterol. Andere wetenschappers die hebben bijgedragen aan de opheldering van de structuur van cholesterol zijn Leopold Ruzicka, winnares van de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1939, Robert Robinson in 1947 en Otto P.H. Diels in 1950.

Verbinding met atherosclerose

Duits patholoog Felix Marchand was de eerste die de term "atherosclerose" te introduceren in 1904, en hij stelde dat het was verantwoordelijk voor bijna alle obstructieve processen in de slagaders. In 1908 beschreef de clinicus A.I. Ignatowski een relatie tussen cholesterol-rijk voedsel en experimentele atherosclerose. In 1910 toonde Adolf Windaus dat laesies in slagaders meer dan 20 keer de hoeveelheid cholesterol van een gezonde arteriële muur bevat.

In 1913 voerde de Russische wetenschapper Nikolai Anichkov een experiment waarin hij konijnen gevoed met eigeel, die hoge hoeveelheden van cholesterol bevatten. Interessant is dat de konijnen ontwikkeld met de typische deposito's op hun bloedvaten atherosclerose.

Cholesterol-Fighting verbindingen

De ontdekking van Cholesterol

In 1973 werd de Japanse wetenschapper Akira Endo en zijn collega's geïsoleerd een natuurlijke cholesterol-fighting samenstelling van een schimmel, die blokken van een sleutelenzym in de synthese van cholesterol. Geneesmiddelen op basis van Endo van ontdekking, cholesterolverlagende statines, zoals Lipitor, eindelijk de markt in 1987.

Synthese van cholesterol

Twee biochemici, Konrad Emil Bloch en Feodor Lynen werkten samen aan het ontcijferen van het mechanisme en de regulering van het metabolisme van cholesterol, en won de Nobelprijs voor de geneeskunde en fysiologie in 1964.

Amerikaans scheikundige Robert B. Woodward kan synthetiseren van cholesterol uit eenvoudige verbindingen. Woodward won de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1965 "voor"zijn uitstekende prestatie in de kunst van organische synthese noemde.

Cholesterol Metabolism

Biosynthese van cholesterol is direct geregeld cholesterolgehalte in het lichaam: een hogere inname van voedsel leidt tot een afname van de productie van cholesterol, terwijl lagere inname het tegenovergestelde effect heeft. Een groot deel van dit mechanisme is verduidelijkt door Drs. Michael S. Brown en Joseph L. Goldstein in de jaren 1970. Zij hebben geconstateerd dat een complexe reeks van interagerende moleculen die samenwerken om het cholesterol metabolisme reguleren. Ze ontving de Nobelprijs in fysiologie en geneeskunde in 1985 "voor hun ontdekkingen betreffende de regulering van cholesterol metabolisme."


gerelateerde artikelen