De verschillen tussen mononatriumglutamaat en Gluten

April 18

De verschillen tussen mononatriumglutamaat en Gluten

Hoewel ze vergelijkbaar klinkende namen hebben, zijn Mononatriumglutamaat, of MSG en gluten verschillende stoffen. Veel mensen hebben gevoeligheden te MSG, en vele anderen zijn gevoelig zijn voor gluten. Sommige mensen zijn gevoelig voor beide, en anderen hebben geen gevoeligheid voor hetzij. Begrijpen van de verschillen tussen deze twee stoffen is essentieel voor het vermijden van de voedingsmiddelen die zou kunnen leiden een reactie tot.

Mononatriumglutamaat

Mononatrium glutamaat is een zout van glutaminezuur, een van de meest voorkomende aminozuren. Het komt van nature in sommige voedingsmiddelen, maar wordt vaak gebruikt als een smaak te verhogen. Het produceert een smaak die kan niet gemakkelijk worden geboden door andere smaakversterkers. Het is vaak verantwoordelijk voor het "umami" of hartige smaak in Graanpreparaten.

MSG gevoeligheid

MSG heeft een reputatie van vele nadelige gevolgen, zoals hoofdpijn, waterberging, droge mond en blozen veroorzaakt. Omdat het vaak in Chinees eten gebruikt wordt, is het waargenomen effect van MSG betiteld als de 'Chinese Restaurant syndroom."
In een artikel gepubliceerd in oktober 2006 in het "Journal of the American Academy van Nurse Practitioners", voerde onderzoekers een meta-analyse van onderzoeken tijdens een periode van 40 jaar over de effecten van MSG. De studie toonde geen consistent bewijs van Chinees Restaurant syndroom. Ondanks dit is elke persoon anders. Als u gespoeld voelt of hoofdpijn krijgen na het nuttigen van Chinees eten of een ander voedsel dat MSG bevat, moet u wellicht een gevoeligheid.

Wat is Gluten

Gluten is een eiwit dat in tarwe, gerst en rogge wordt gevonden. Gluten is verantwoordelijk voor de elasticiteit, stijgende eigenschappen en chewiness van gebakken goederen. Dus, terwijl MSG een zout gebaseerde smaak versterker is, gluten is een eiwit dat in de specifieke textuur van gebakken producten van tarwe, gerst en rogge resulteert.

Gevoeligheid voor gluten

Terwijl een duidelijke consensus niet voor MSG gevoeligheid bestaat, is het bestaan van gluten gevoeligheid goed gedocumenteerd. Gluten gevoeligheid varieert van zware intolerantie in de vorm van coeliakie tot milde gevoeligheid. Symptomen van gluten gevoeligheid kunnen aanwezig zijn in de afwezigheid van coeliakie. Deze symptomen zijn hoofdpijn, maag opgeblazen gevoel en vermoeidheid.

De verschillen tussen MSG en Gluten

Duidelijk, terwijl MSG en gluten verschillende stoffen, zijn bent u gevoelig voor een of beide van hen, kunt u dezelfde symptomen hebben. Unidirectioneel om te bepalen of u een gevoeligheid aan een levensmiddel is om te voorkomen dat voor twee weken. Als uw symptomen ruimen, hebben u waarschijnlijk een gevoeligheid voor dat voedsel. Als u vermoedt dat u een meer ernstige reactie, zoals coeliakie, neem contact op met uw arts.


gerelateerde artikelen